Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

83.epizód: A zéró-tolerancia elv szembe megy a borkultúra újrafelfedezésével (Vendég:Kovács Tamás)

Vissza

83.epizód: A zéró-tolerancia elv szembe megy a borkultúra újrafelfedezésével (Vendég:Kovács Tamás)

Mar 11. | 30 perc

Társadalom és kultúra
00:00:00
/
00:30:53
83.epizód: A zéró-tolerancia elv szembe megy a borkultúra újrafelfedezésével (Vendég:Kovács Tamás) Beszélgetésünk második részében végre jól beborozunk és tabukat döntögetünk. Tamás szerint ugyanis annak számít az "iszik és vezet" kérdését már csak feltvetni is. Talán mi vagyunk az egyetlen európai ország, ahol komoly borkultúra van, de az ebéd mellé nem ihatunk meg egy pohár bort, zéró tolerancia van. Beszélgetőtársunk érti, hogy miért lett bevezetve a szigor, de ez az intézkedés megszüntette a napi borivás, ami egyébként a kulturált európai borfogyasztás alapjellemzője.  A pálinkaforradalom érintőlegesen szóba kerül, viszont mi huszáros lendülettel inkább a pezsgőkészítésre fordulunk rá. Pálinkát úgyis mindenki tud mindenből készíteni, ezért most a teljes champagne-folyamaton vezet végig minket Tamás. Megtudjuk, hogy a Szent Donát új pezsgője miért kapta az 5BAR nevet, s azt is, a degorzsálás a különbség a klasszikusokhoz képest. Ökológiai gazdálkodás, gravitációs szűrés bentonittal és papírral, narancsolajos kezelés vegyszerek helyett.  Meséli, hogy a francia kutatók már a bordói óvodások hajmintáiból is kimutatták a szőlőkben kipermetezett vegyszereket.    Nem véletlenül használnak Csopakon, Tihanyban és Szentbékkálán egyformán egészségre ártalmatlan szereket. Nem vesztünk el, csak átalakultunk, nem leszünk zárt birtok!  Továbbra is látogatható a csopaki birtokközpont, ahol mostantól újra a bor kerül a fókuszba, a jövőben a gasztronómia  a butikborászatokra jellemző mértékben egészíti ki az élményeket.A beszélgetés végén egy különleges élménycsomag-ajánlatot ismerett Tomi, ami merőben más hangulatú, mint az eddig megszokott!
Tovább a podcast oldalára