Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Mitől olyan finom a karácsonyi vacsora?

Vissza

Mitől olyan finom a karácsonyi vacsora?

Dec 19. | 44 perc

Tudomány
00:00:00
/
00:44:54

Karácsonyra készülődve elgondolkodhatunk, hogy amikor fő a tűzhelyen a  halászlé, vagy sül a sütőben valami finomság, vajon miért van olyan jó illata és íze az ételnek, és miért néz ki olyan jól a végeredmény? A válasz: a kémia miatt! Különösen ünnepekkor érezhetjük, hogy mennyire  fontos szerepe van az étkezésnek kulturális-társadalmi szinten is, de az  ételek kémiája az, ami lehetővé teszi, hogy a receptek sikeresek lesznek vagy sem? Az ételek főzése során lejátszódó kémiai reakciók közül a Maillard-reakció az egyik legfontosabb és legismertebb, amely az aminosavak és a cukrok között megy végbe. Ez valójában egy összetett reakciósorozat, amely az ételek főzése során illatok, ízek és színek kialakulásához vezet. Tarts velünk ezen a héten is, amikor ezt a nyálcsorgató reakciót - és a karácsonyi menüötleteinket - tárgyaljuk ki részletesen!   


Beszélget: Dr. Szekeres Gergő Péter és Gehér-Herczegh Tünde M.Sc.      
Háttérzene: WinkingFoxMusic via Pixabay

Tovább a podcast oldalára