Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Hogy is van ez?

A. G. Pinter

Vissza

Hogy is van ez?

A. G. Pinter

Oktatás Egészség és fitnesz Tudomány

A "Hogy is van ez?" podcastban érdekes, sokszor vitatott vagy kimondottam megosztó témákat igyekszünk körüljárni közérthetően, lehetőleg érzelemmentesen, de tudományos alapossággal, a kritikai gondolkodás és a szkepticizmus alapelveit követve.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Epizódok

1-4 megjelenítése a(z) 4 elemből.

Ennek az adásnak a témái (3:59-től):


I. Akupunktúra - trükk vagy terápia? (Laura)

II. Mit mond a tudomány a vegán étrendről?


"Tudomány vagy mi a szösz?" (52:38-tól)


1. Amerikai kutatók olyan szénmegkötési módszert fejlesztettek ki, amely szobahőmérsékleten lezajló reakciók révén teszi lehetővé szén nanocsövek előállítását szén-dioxidból, ezzel hatékony és hosszú távú megoldást kínálva a globális szén-dioxid szint csökkentésére. (MI A SZÖSZ?)

2. A 2023. évben minden eddiginél több tudományos publikáció került visszavonásra. Világszerte összesen több mint 10000 cikk esetében született ilyen döntés. (TUDOMÁNY)

3. Japán kutatók megállapították, hogy a japán folklórban ismert mondás, miszerint a gombák megsokszorozódnak ott, ahová beütött a villám, talán nem is áll olyan messze az igazságtól, miután sikerült gombatelepeket 50 és 100 ezer volt közötti feszültségnek kitéve 80%-kal nagyobb tömeggyarapodásra késztetni. (TUDOMÁNY)


Idézet (1:08:23-tól)


"Tudjátok, hogy nevezik azt az alternatív orvoslást, ami bizonyítottan működik? Orvoslásnak!"

"Nem veszem be az ősi bölcsességet. Nem hiszek abban, hogy csak mert egy elgondolás állandó, attól érdemes is."

/Tim Minchin/ - linkHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ennek az adásnak a témái (6:56-tól):


I. Az emlékezet hibái, hamis emlékek, mik és hogyan befolyásolják vagy szabotálják azokat az emlékképeket, amelyeket valóságosnak fogunk fel. (Laura)

II. Vajon tényleg minden transz-zsírsavtól félni kell? (Arthúr)

III. Vajon tényleg Norbinak van igaza a Holdra szállással kapcsolatban? (Pintyő)


"Tudomány vagy mi a szösz?" (1:00:20-tól)


1. Tudósok állítják: ma is élhetnek dinoszauruszok, persze nem a Földön – de akkor hol?

2. Nem igaz, hogy az érmefeldobásnál pontosan 50 százalék esély van a fejre és az írásra

3. Szerves anyagok szivároghatnak a Jupiter egyik holdjának rejtett óceánjából


Idézet (1:14:54-től)


"- Nem hisz a repülő csészealjakban? - kérdeznek.

- Nem hisz a telepátiában? Az ősi idegenekben? A bermuda háromszögben? A halál utáni életben?

- Nem - válaszolom - Nem, nem, nem, nem és ismételten nem! Nem rég egy ember, akit kétségbeejtett a leplezetlen tagadás litániája, felkiáltott:

- Hát maga semmiben sem hisz?!

- Dehogynem - feleltem - Hiszek a bizonyítékban. Hiszek a megfigyelésben, a mérésekben és az érvelésben, melyet további megfigyelők igazolnak. Bármit el fogok hinnin, legyen bár vad és nevetséges, ha van rá bizonyíték. De minél vadabb és nevetségesebb dologról van szó, annál erősebbnek és szilárdabbnak kell lennie a bizonyítéknak."

/Isaac Asimov/ - linkHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A "Hogy is van ez?" podcast második adásában is előveszünk 3 olyan témát, amikkel kapcsolatban ideje tiszta vizet önteni a pohárba (1:59-től)


Poligráf, hazugságvizsgáló eszközök (Laura)

A vegyszerek használata és a bio-élelmiszerek (Arthúr)

Megint UFO-lázban ég a világ (Pintyő)


"Tudomány vagy mi a szösz?" (1:07:30-tól)


1. Amerikai kutatók díjat kaptak, amiért tesztelték a hipotézist, miszerint a férfiak arcát fedő szakáll szőrzet eredeti célja a az arcot és a nyakat érő ütések tompítása, és így az életük megóvása.

https://24.hu/tudomany/2020/05/15/szakall-funkcioja-evolucio/

2. Brit tudósok bebizonyították, hogy orrdugulás esetén a szex ugyanolyan hatásos, mint az orrcsepp.

https://marieclaire.hu/eletmod/2021/09/15/orgazmus-natha-orrdugulas/

3. Argentin kutatók az Amasonas esőerdő mélyén élő különleges gombafaj micéliumának szeparálásával olyan speciális új zöldtechniológiás adattovábbító kábelt hoztak létre, amely nem szennyezi a környezetet. A kábel egyelőre a ma lehetséges töltési sebesség századát sem éri el, a kutatók azonban bizakodók a jövőt illetően.


Idézet (1:14:05-től)


"Kétségtelen, hogy az asztrológia a maga híveit egy olyan igen kifinomult mintázatrendszerrel látja el, melyről ők úgy gondolják, hogy látják azokat a világ eseményeiben. A különbség azonban az, hogy még senki sem gazdagodott meg azon, hogy fogadott ezekre a mintázatokra - csak azzal, hogy másoknak eladta őket." /Daniel Dennett/Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A "Hogy is van ez?" podcast első adásában a bemutatkozáson túl előveszünk 4 olyan témát, amikkel kapcsolatban ideje tiszta vizet önteni a pohárba (08:48-tól):


Alkalmaznak-e "látókat" a bűnügyi nyomozásokban? (Laura)

Van-e növényi élelmiszerekben B12-vitamin? (Andi)

Mi az a kemofóbia és mi a baj a természetességre való hivatkozással? (Pintyő)

A NASA kutatásai valóban bizonyították, hogy szobanövényekkel megtisztítható a lakás levegője? (Arthúr)


Ezt követően bemutatjuk a "Tudomány vagy mi a szösz?" nevű játékot (57:42-től), amelyben 3 állításból a műsorvezetőknek ki kell találnia, melyik nem tudományosan megalapozott állítás (hanem "Mi a szösz...").

  1. Egy kaliforniai cég bejelentette, hogy hamarosan tömeggyártásba kerül az az elektromos autó modelljük, amely egyetlen teljes feltöltés után képes kizárólag napelemről üzemelni. (TUDOMÁNY) https://shrinkthatfootprint.com/aptera-promises-world-first-mass-produced-solar/
  2. Eddig ismeretlen, különleges ásványt találtak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amelynek két darabja között feszültség mérhető, így villamosenergia előállítására használható. Különleges képességei miatt felmerült, hogy az ásványt Vibrániumnak nevezzék el a Marvel világból ismert Wakanda különleges ásványa után. (MI A SZÖSZ?) https://www.bbc.com/news/64390767
  3. Egy új kutatás kimutatta, hogy bár már legalább 5,5 millió éve elváltunk legközelebbi emberszabású rokonainktól, még mindig jelentős részben megőriztük azt a képességünket, hogy megértsük a gesztusaikat. (TUDOMÁNY) https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3001939


A műsort egy Carl Sagan idézettel zárjuk (1:09:43-tól):

https://tinyurl.com/idezetCarlSaganHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00