Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Anne Frank naplója: Háború egy tini lány szemével

Vissza

Anne Frank naplója: Háború egy tini lány szemével

Aug 07. | 20 perc

Társadalom és kultúra Személyes naplók
00:00:00
/
00:20:03

A könyv, amit ebben az epizódban feldolgoztam egyszerre megható és tanító célzatú is. Az Anne Frank naplója garantáltan kötelező olvasmány lehetne minden korosztálynak, legyen szó kisiskolásról, vagy épp a felnőtt éveit pergető személyről. Anne Frank egy olyan fiatal lány volt, aki a könyörtelen helyzetek között is pozitív és kitartó, erős hölgy maradt. A naplóján keresztül végig kísérheted Te is a történelem alakulását. Megismerheted, hogy milyen gondolatai voltak akkoriban egy tini lánynak. Persze meg kell hagyni, tipikus tini lány gondolatai voltak, tehát manapság sem különböznek a fiatalok sokkal. Első menstruációja, kisebb veszekedések, meg nem értettség egyaránt helyett kapott az Ő életében is a serdülőkorban. Azonban még sem tekinthetjük Anne Frankot átlagosnak.

Anne Frank 2 évet élt bujdosva. Itt jött rá, hogy Ő már kész nő lett, itt kezdett el agyalni a szerelmen, a házasságon elsőnek talán úgy igazán. Persze ezentúl a napló több, mint egy tini lány naplója. A naplóban Anne leírja, hogy mikor milyen zsidó törvényeket jelentettek be, ezentúl a háború aktuális helyzetét is nyomon lehet követni.

Anne Frank egy rendkívül kedves lány lehetett a maga valójában, viszont a háború szörnyei Őt és hozzá hasonló több millió gyereket és felnőttet vettek el a közösségünkből. Anne Frank is arról álmodott, hogy a háború után híres író lesz és könyveket fog írni és a naplóját is kiadja "Hátsó traktus" címmel. Anne emlékét a könyv és Mi olvasók emlékünkben őrizzük örökké. 

Azonban itt a leírásban is szeretnék Anne Frank és több millió ember sorsa kapcsán szólni. Napjainkban egymást, az embereket mindenért tudjuk utálni. Utáljuk a haja miatt, utáljuk a származása miatt, vagy épp a viselkedése miatt. Ehhez kapcsolódóan annyit szeretnék elfogadni tanuljunk a történelemből és fogadjuk el egymást, ne ítélkezzünk. 

Tovább a podcast oldalára