Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Gyógyító beszélgetések a gyermekgyógyításból - Némethné Tóth Szilvia lelkigondozó 2. rész

Vissza

Gyógyító beszélgetések a gyermekgyógyításból - Némethné Tóth Szilvia lelkigondozó 2. rész

Sep 13. | 29 perc

Egészség és fitnesz Mentális egészség
00:00:00
/
00:29:21

Az Érintettek Egyesület segítő szándékkal indította útjára a Gyógyító beszélgetések sorozatot, amiben bemutatja a 8 gyermekonkológiai centrumban dolgozó gyermekgyógyítókat, közelebb hozza a gyógyult fiatalok és az érintett szülők történeteit.

A 14. részben Gécsek-Tóth Enikő beszélget Némethné Tóth Szilvia mentálhigiénés szakemberrel és evangélikus lelkésszel, aki a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán, valamint a hozzá tartozó Démétér Házban végez lelkigondozói tevékenységet.

A mostani beszélgetés fókuszában a gyász áll. Szilvia beszél arról, hogy 14 éve van ezen a pályán, és azóta hordja a szívén a gyermeküket elvesztő szülőket. Megtudhatjuk milyen lehetőségek vannak arra, hogy a szülők mellett álljanak gyermekük elvesztését követően is, és segítsenek abban, hogy túléljék a túlélhetetlent. Ennek érdekében végezte el Szilvia a gyászkísérői képzést, és kolléganőjével együtt elhatározták, hogy gyászcsoport indítanak. Hogy legyen egy hely, ahol a szülők beszélhetnek mindenről. Egy hely, ahol egymás terhét hordozhatják, egymást erősíthetik. Hogy megtudják, nincsenek egyedül, és hogy igenis meg szabad élni az érzéseket. És hogy bármilyen érzés normális.

Megtudhatjuk azt is, hogyan kommunikálják a szülők felé a rossz hírt, hogy nem lehet a gyermeket megmenteni, és hogy mennyire fontos az orvos, a pszichológus, a lelkigondozó együttes munkája. Szilvia beszél arról is, hogy hogyan dolgozza fel egy gyermek a saját halálának tudatát és hogyan dolgozza fel ugyanezt a szülő. Hogy ez egy nagyon intim terület, nem lehet megmondani mit hogyan kell csinálni, mivel ez a gyermek és a szülő közös útja.

Kiderül az interjúból az is, hogy mi segíti őt ezen az úton, és hogy mit tanult a gyermekektől az elmúlt években. Megtudhatjuk, hogy mi az a fájdalomlabda elmélet. Végül Szilvia mesél az El Camino végigjárása közben szerzett tapasztalatairól is.

Tovább a podcast oldalára