Keresés Jelentkezés Mi a podcast.hu?

Greenfo - A zöld hang

Sarkadi Péter

Vissza

Greenfo - A zöld hang

Sarkadi Péter

Hírek Egyéb

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/ Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz. Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 143 elemből.

Idén 31. alkalommal gyűlt össze közel 300 zöld civil szervezet és a természetvédelem iránt érdeklődő a Zöld Civil Országos Találkozón Csongrádon június 24-26. között. Ahogyan a tavalyi keszthelyiről, úgy a mostani csongrádi találkozóról is több podcastban számolok be, a mai első rész a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria dísztermében a június 24-i ünnepélyes megnyitón készült. Elsőként Sipos Katalint, WWF Magyarország igazgatóját, majd Bedő Tamást, Csongrád polgármesterét, és Deák Józsefet, a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének vezetőját halljuk. Ezt követően Rácz András tartott előadást. Az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára saját kérdésére, miszerint mit szeretnénk csinálni a jövőben?  Azt válaszolta, hogy "semmi egetrengetőt". Hogy ez mit is jelent?

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 26. | 39 perc

Hírháttér sorozatunk 10. részének témái: Letennéd az autót 800 forintos üzemanyagárnál? Egyre őrültebb árak alakulnak ki az árampiacon – határ a csillagos ég? A villanykörtéket követik a fénycsövek - kivonják őket a forgalomból. Nem árt a kék fény elleni védelem, de felesleges rettegni a képernyőktől. A jövő minisztériuma. Sci-fi vagy szomorú jövőkép? Este is termelő napelemek növényi hulladékból, és egyéb „szenzáció hírek”. Sarkadi Péter vendégei: Nádas József, az Óbudai Egyetem mérnöktanára, és Szabó John társadalomtudós, a Világgazdasági Intézet tudományos segédmunkatársa, az ELTE-TÁTK tanársegédje.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 24. | 69 perc

Energiapazarló, vagy takarékos? Fenntartható, vagy nagy a környezeti lábnyoma? Megbízható? Időtálló? Biztonságos? Hol tart ma az üvegépítészet? Mi köze van a Mona Lisának Orosházához? Tudta, hogy még a lakásban és a kocsiban is leéghetünk? És még sok-sok üveges érdekesség „ Mr. Guardian”-tól, azaz Németh Árpád Andrástól, a Guardian Orosháza Kft.  építész tanácsadójától.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 20. | 55 perc

Hírháttér sorozatunk 9. részének témái: 2035—től búcsút inthetünk Európában a dízel és benzinmotoroknak. Energiahatékonysági beruházásokkal a földgázimport csökkentéséért, miközben lakásaink 60 %-át túlfűtjük. Betiltja a kamu bolygómentő marketinget Franciaország. A pálmaolaj fogyasztás etikai kérdés is, de már mentes, fairtrade, bio és vegán termékeket is kereshetünk a Tudatos Vásárló mobil appal. Naptej teszt és fogyasztóvédelmi kérdőjelek. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Gulyás Emese közgazdász a Tudatos Vásárlók Egyesülete alapítója, elnöke, és Boda Zsolt, közgazdász, politológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 17. | 56 perc

Hírháttér sorozatunk 8. részének témái: Május 30-án túllőttük magunkat. Haverok, buli, fenntarthatóság-újra itt a fesztiválszezon. Mitől zöld a szórakozás? Az elmúlt tíz évben 21%-kal nőtt a nemzeti parkok látogatottsága. Öko - fenntartható és/vagy tömegturizmus. Pro Natura 2022 természetvédelmi szakembereket díjaztak. Városi betondzsungel ellen zöldfelület. Kell-e olimpia 4 évente más-más helyszínen? Merre tovább pesti alsó rakpart? És gyalogosbarát zöld folyosó a kiskörút és nagykörút között?  Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Herner Katalin, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért ügyvezető igazgatója, és Ongjerth Richárd urbanista, a DRO Studio Bt. Ügyvezetője.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 10. | 66 perc

Hírháttér sorozatunk 7. részének témái: Nyomokban tartalmaz környezetvédelmet az 5. Orbán-kormány. Szennyezettebb lehet a levegő annál, mint gondoltuk -máshova kellene tenni a hivatalos levegőminőség-mérő állomásokat? Könyvesboltokban a Madármegfigyelők kézikönyve. Botanikai ritkaságokat is hozott a folytatódó Vadvirágos Budapest program. Az autós lobbinak út kell, és a Mobi pontok véget vethetnek a budapesti rollel káosznak. Intenzív kaszálás és helyi védettség. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Bajor Zoltán a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., FŐKERT divízió Természetvédelmi és erdőkezelési osztályvezető, és Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Egyesület éghajlatvédelmi és lakossági égetés projektvezetője.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 03. | 62 perc

Hírháttér podcast sorozatunk 6. részének témái: a Sajó szlovák részén már kipusztította az élővilágot a vörös szenny - a magyar államtitkár szerint megáll a határon a gyilkos ár. Az ipari tárcához kerül a környezetvédelem – változtat ez egyáltalán valamit a zöld ügyeken? Káros növényvédő szerekkel szennyezettek a magyar gyümölcsök. Lehet-e vegán sonkának nevezni egy szójaszeletet? Háború-globális élelmiszerhiány-migráció.A hüvelyesek jelenthetik a kitörést a globális élelmiszerválságból? Az olajembargó vétójával Orbán szégyent hoz a magyarokra, és a klímavédelmet is veszélyezteti. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Kiss Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője és Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 27. | 59 perc

Speciális acél alapanyag, hulladékmentes gyártás, kisebb súly, pontos tervezés, gyors kivitelezés, kiváló hőszigetelés, nagy strapabírás. És ha nem csarnok lenne, hanem lakóház – akár féláron? Ennek sincs akadálya. A részletekbe a Frisomat Kft. értékesítési vezetője, Mészáros Zoltán avat be.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 26. | 30 perc

A greenfo hírháttér podcastja 5. részének témái: Naperőművi csatlakozási stop Magyarországon, ez kit, hogyan érint? Mi az a közösségi energia? Miért és hogyan akarja az atomlobbi lenyúlni a hidrogéngyártást? Mire jó az energiaföldrajz, és elfogynak a fizika- és kémiatanárok – íme a zsákutcás jövő.Lehet-e a lusta kertész módszere, a permakultúra, a túlélésünk záloga? Mi az a GMO trójai faló? Miért éri meg szalmabálaházban lakni? Mennyire zöld a városligeti Magyar Zene Háza?
Hogyan gyilkolja Putyin háborúja a Fekete-tenger delfinjeit? Sarkadi Péter vendégei:  Fidrich Róbert MTVSZ programvezető és Munkácsy Béla, az ELTE Természettudományi Karának adjunktusa.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 20. | 62 perc

Teszten a varjúbiztos kukák, folytatódik aVadvirágos Budapest” program, mi van a nagy közparkjainkkal? Hogyan nő az egy főre jutó zöldfelületet? Mik azok a Miyawaki minierdők? Utolérhetjük-e a legzöldebb európai fővárost, Bécset? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolnak a vendégeink: Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, és Zakar András a FŐKERT Kertészeti Divízió vezetője.

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 20. | 50 perc