Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

GREENFO - A ZÖLD IRÁNYTŰ

Sarkadi Péter

Vissza

GREENFO - A ZÖLD IRÁNYTŰ

Sarkadi Péter

Hírek Egyéb

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is az idén 23 éves Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcastok/ Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz. Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 210 elemből.

Hírháttér podcastunk fő témái: Légkondi: jó-rossz? Kell, nem kell?  50 forintos kérdések – hulladék visszaváltási dilemmák. Irányított mutyi: MOHU roncsderbi - hova tűnnek el a roncsautók? Akkugyarmati zsákutca, lázári kastélymutyi, Victor projekt a nagy inárcsi naperőmű biznisz. Megmenekül a Fertő-tó? Újra járható a Rám-szakadék. A turizmus irányai. Kiemelt titkos beruházás veszélyezteti a pécsi vízbázist. Népszavazás a kiemelt állami beruházásokról. Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársai:  Katus Eszter az Átlátszó újságírója és Wiedemann Tamás a Szabadeurópa újságírója

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mit tesz az élelmiszer önellátásért a Szövetség az Élő Tiszáért?  Bukhatják a zöld rendszámot a plug-in hibridek, meg a vele járó előnyöket is. A háború környezeti lányoma - a szén-dioxid-kibocsátás után is jóvátételt fizettetnének az agresszor Oroszországgal. Európában egyre komolyabb, pusztítóbb viharok alakulhatnak ki a klímaváltozás miatt. Az idei volt minden idők legmelegebb májusa Brutális hőség világszerte, mi várható nálunk? Jó vagy rossz, ha a magyar GDP 10 %-a az akkugyártásból származik?  Ritka harangvirágfaj kiirtására készül a Budakeszi Vadaspark? Turisták, haza! A tömegturizmus elűzi a helyieket az otthonaikból - Hírháttér podcastunkban Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársai:
Lukács Csaba újságíró, a Magyar Hang lapigazgatója, és Szabó Péter éghajlatkutató, az ELTE Meteorológiai Tanszékének doktorandusza, korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ szakértője, a másfélfok szerzője

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hírháttér podcastunk témái:

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek a zöld termékdíj miatt, vagy a gyártók profitja bánja? Nem büntettek a szavazók: a legtöbb akkugyáras települése újraválasztották a polgármestert. A Kúria elmeszelte a kínai BYD autógyár kapcsán titkolózó szegedi önkormányzatot. Az újabb orbáni nem ellenére érvénybe lép a természet-helyreállítási rendelet. Mit várhatunk magyar uniós elnökségtől? Az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány számítógépes rendszerében. Tízmilliárdok mentek tavaly a határon túli magyaroknak, lovas projektekre is jutott 390 millió forint.

Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársai:   Bodnár Zsuzsa gödi lokálpatrióta-környezetvédő, az Átlátszó újságírója és Kósa András a Szabadeurópa újságírója

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mit tehetnek nagy tanaink partjának önkormányzatai a tópartok egészségesebb megmaradásáért? Milyen jogi lehetőségeik vannak, ha szembeszállnak a NER ingatlanmaffiájával? Ehhez ad tanácsokat a Balatoni Zöld Minimum, melyet a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége, és a Társaság a Szabadságjogokért közösen készített el. Sarkadi Péter szerkesztő még az önkormányzati választások előtt pár nappal beszélgetett Kun Zoltánnal a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnökével a Balatoni Zöld Minimum mellett a Fertő-tó és a Tatai Öreg tó helyzetérő, no és arról is, hogy paradigmaváltásra van szükség az európai öreg erdők megítélésében.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hírháttér podcastunkban az alábbi hírekről és azok hátteréről beszélgetünk:

Május 25-én a magyarok túllőtték magukat. A Rám szakadéktól Velencéig: tömegturizmus és klímaváltozás. Mi az az univerzális hőkomfortindex, és milyen nyárra számíthatunk?

Hőhullámok és halálozás. Járda kávézaccbetonból, és globális homokhiány.

Kire szavazzanak a zöldek az EP választáson? 

Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársa:  Szabó Péter éghajlatkutató, az ELTE Meteorológiai Tanszékének doktorandusza, korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ szakértője, a másfélfok szerzője

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

200 apartmanházzal építenék be az erdei tó partját az Őrségi Nemzeti Park határán. Mi tesszük tönkre életterünket - óriási veszélyben vannak tavaink. Lassan több lesz a szemét a Tisza-tóban, mint a hal?  Már a férfiak heréiben is ott vannak a mikroműanyagok. Hülyeségeket írnak vissza, szakmailag nulla a Mohu-Mol koncessziós hulladékgazdálkodási új rendszere.

Finisben a választási kampány: Vitézy zöld kampányígéretei és az újra előkerült zöldlufik. Zöld állásfoglalást kér a Greenpeace az Európai Parlamentbe készülő pártoktól. Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársai:   Bodnár Zsuzsa gödi lokálpatrióta-környezetvédő, az Átlátszó újságírója és Keller-Alánt Ákos a Szabadeurópa újságírója.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kiszámíthatatlan időjárás és az élelmiszerbiztonság. Április még tavaszi, vagy már nyári hónap? Klímaváltozás és pingvinpusztulás. Fűkaszával a méhlegelők ellen - egyre nevetségesebb a választási kampány. Így mérgezhetik hazánkat az ökogyarmatosítók - akkumulátorgyári tájkép az ökotoxikológus szemével. A brüsszeli elit tényleg feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán? A "méhészminiszter" álzöldítései és hazugságai. A felelős macskatartás kulcsfontosságú az Év Emlősének fennmaradásához: vadmacskák kontra kivadult házimacskák.

Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Pongrácz Rita meteorológus, hidrológus, a földtudományok doktora (PhD), az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa. a Másfélfok újságírója  
Darvas Béla ökotoxikológus prof. MTA biológiai osztály doktora, publicista, többek között a greenfo legaktívabb blogszerzője.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Nem csak anyai dilemma: 6000 eldobható, vagy 15 mosható pelenka? Évi 295 millió kidobott kávéspohár -hiába papír, azzal se tudunk mit kezdeni. A MOL-MOHU hulladékkoncessziós fesztiválzöldítési kérdőjelei. Irtsuk ki az egyszerhasználatos kultúrát! Mire jó az ökotipegő app, és miért problémás a repohár? Bemutatkozik egy hulladékos civil szervezet: Koller Andrea és Csobay Krisztina a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület vezetői.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hiába sok a természetvédelmi terület, ha megengedett ott fát vágni. Elromlott? Ne dobd ki! Irány a közösségi javítóműhely már Budapesten is. A növekvő megújuló energiához fontos a tárolás – áldás, vagy átok, egyáltalán hogyan működik a szivattyús energiatároló erőmű? Szembenézés az ökogyarmat árnyoldalaival -megfutamodtak a kormánypárti tagok az akku-ipart tárgyaló parlamenti bizottsági ülésről. Állami simlis akkumutyi Gödön.

Atom kérdőjelek: felül kéne vizsgálni, vagy vissza kellene vonni Paks2 környezetvédelmi engedélyét?

A Mohu-Mol kaszál, a fogyasztó fizet. Lassacskán elindul a palackvisszaváltás – de milyen áron?

Áprilisban is folytatódik a felmelegedés - szinte naponta dőlnek meg a melegrekordok.

Emellett még szóba kerülnek egyéb zöld hírek is az elmúlt 2 hétből. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Bodnár Zsuzsa gödi lokálpatrióta-környezetvédő, az Átlátszó újságírója és Nagy András a Szabadeurópa újságírója

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mérgek méregtelenítő kúrák zöldségeinkben, gyümölcseinkben. Növekvő tavaszi fagykárok és elszálló gyümölcsárak. Emberi jogokat adnának a bálnáknak!

A mesterséges intelligencia is összekeveri az ehető és a mérgező gombákat. Norvégiában kiszorítják az elektromosok a robbanómotoros autókat. És ettől mi lesz jobb? Erkélynapelemek és okos villanyórák – kis lépések a háztartások zöldítésben. Bejött a svédasztalos menza: ötödére csökkent az iskolai ételhulladék. Mik azok a háztartás zöldítő ökokörök? Ígéretek és a valóság: Városi klímastratégiák – a fogatlan papír tigrisek. Miért fontosak zöld szempontból a június 9-i választások? Fényvisszaverő felhőkkel zaboláznák meg a Napot, hogy megfékezzék a globális felmelegedést. Emellett még szóba kerülnek egyéb zöld hírek is az elmúlt 2 hétből. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Andacs Noémi geográfus-szociológus a Tudatos Vásárlók Egyesületétől,  és Vigh Péter, a Másfél fok alapítója, szerkesztője, az irodalom- és kultúratudományok doktora (PhD).

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00