Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

GREENFO - A ZÖLD IRÁNYTŰ

Sarkadi Péter

Vissza

GREENFO - A ZÖLD IRÁNYTŰ

Sarkadi Péter

Hírek Egyéb

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is az idén 23 éves Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcastok/ Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz. Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 201 elemből.

Mérgek méregtelenítő kúrák zöldségeinkben, gyümölcseinkben. Növekvő tavaszi fagykárok és elszálló gyümölcsárak. Emberi jogokat adnának a bálnáknak!

A mesterséges intelligencia is összekeveri az ehető és a mérgező gombákat. Norvégiában kiszorítják az elektromosok a robbanómotoros autókat. És ettől mi lesz jobb? Erkélynapelemek és okos villanyórák – kis lépések a háztartások zöldítésben. Bejött a svédasztalos menza: ötödére csökkent az iskolai ételhulladék. Mik azok a háztartás zöldítő ökokörök? Ígéretek és a valóság: Városi klímastratégiák – a fogatlan papír tigrisek. Miért fontosak zöld szempontból a június 9-i választások? Fényvisszaverő felhőkkel zaboláznák meg a Napot, hogy megfékezzék a globális felmelegedést. Emellett még szóba kerülnek egyéb zöld hírek is az elmúlt 2 hétből. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Andacs Noémi geográfus-szociológus a Tudatos Vásárlók Egyesületétől,  és Vigh Péter, a Másfél fok alapítója, szerkesztője, az irodalom- és kultúratudományok doktora (PhD).

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mai hírháttér podcastunk középpontjában az életadó víz áll, lévén március 22-én ünnepeltük a Víz világnapját. Ennek apropóján szót ejtünk a Velencei tó vízutánpótlásáról, és a balatoni nádgyilkolásról. A Dunával kapcsolatos problémás hírek is előkerülnek: pl. hogy miért gond a víz melegedése, és hogy már kimutathatók benne a mikroműanyagok mellett a szinte örökéletű rákkeltő PFA vegyületek is. De nem megyünk el amellett, hogy hogyan amortizálja le az Orbán kormány rezsicsökkentése a hazai ivóvíz és csatornarendszert, és hogy a bécsi iskolásokat hogyan szoktatják át a cukros üdítőkről a csapvízre. Emellett még szóba kerülnek egyéb zöld hírek is az elmúlt 2 hétből. Sarkadi Péter beszélgetőtársa Katus Eszter az Átlátszó és Fazekas Pálma a SzabadEurópa újságírója.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Újraindult hírháttér podcastunk mai témái: Hogyan szennyezi bolygónkat a Temu és a Shein agresszív üzletpolitikája? Miért lehet még mindig új ruhákat kapni egy pizza árából – a divatipar környezeti árnyoldala. Hogyan hatnak a női vezetők egy vállalat fenntarthatósági eredményeire? Akik nélkül nincs élet – mit tehetünk a beporzóinkért? Lencse nyomozás: honnan jön az egyik legkedveltebb hüvelyesünk a boltokba? Mi segíthetne a dühös és frusztrált magyar társadalomnak a környezeti-klímás területen? Mi a kapcsolat a klímaváltozás és az álmatlanság között? Holdport vetnének be a globális felmelegedés ellen – de lenne értelme, és realitása? Többek között e témákat járja körbe és próbál kimerítő válaszokat adni a kérdésekre Sarkadi Péter szerkesztő mai vendégeivel: Gulyás Emese közgazdász, szociológus a 2002-ben alapított Tudatos Vásárlók Egyesülete alapítója, elnöke

Szabó Amanda Imola meteorológus-éghajlatkutató, a környezettudományok doktora (PhD). a másfélfok szerzője

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Újraindult hírháttér podcastunkban ma több hírünk is az egyik legproblémásabb  környezetti bombához kapcsolódik, amely már egyre több helyen ketyeg – ez pedig a túltolt akkumulátoripar. Sarkadi Péter mindkét mai vendége: Benyó Rita újságíró a SzabadEurópától és  Bodnár Zsuzsa újságíró az Átlátszótól jártas e témában - sokat írtak és forgattak az akkugyártás és feldolgozás témában. Mérgek, hulladék, kiemelt beruházás, álszent közmeghallgatás, és demokráciadeficit. Emellett szó esik a balatoni nádasirtásról, a túltolt kikötőépítésekről, és Orbán Viktor évértékelésének álzöld szólamairól is, de arról is szót ejtünk, hogy mit csinál Budapest brüsszeli képviselete. A kormánypropaganda és a tények.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Szeretné elfelezni rezsiköltségét? Szeretné akár harmadával megnöveli otthona értékét? Megoldható!

Fektessen értéknövekedésbe!. A hőszigetelés gyorsabban megtérül, mint gondolná. Az energetikai korszerűsítés azonnal megnöveli otthona értékét, ami az ingatlanárak növekedésén és az energiafogyasztás csökkenésén keresztül folyamatos értéknövelést és tartós megtérülést biztosít. Hogy hogyan, és mennyire?  Ezt egy konkrét ingatlankorszerűsítési programon keresztül mutatják be Sarkadi Péter vendégei:  Ács Balázs, a Masterplast Nyrt., alelnöke, Csanaky Bernadett, a DunaHouse – Credipass hálózatfejlesztési vezetője, és Pap Kristóf, a Powerie Kft., ügyvezetője.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ha a megújuló energiákból is lehet lopni, akkor miért blokkolják a szélenergiát? Az akkuipar állam az államban-miért, és hogyan teszi tönkre életterünket és iparszerkezetünket?  Orosz energiafüggés mindenáron? Európa akkuhulladék temetője leszünk? Milyen gazdája lesz a Mohu a katasztrofális hungarikum hulladékgazdálkodásnak? Zöldpárti kakasviadal: Párbeszéd kontra LMP. Miért kritikus zöld szempontból a júniusi EP választás? Merre tovább zöldpolitika? Sarkadi Péter beszélgetőtársa Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője, elnökségi tagja.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A greenfo hűséges olvasói és hallgatói emlékezhetnek még ZÖLD HÉT podcast sorozatra, melynek adásaiban szakértő vendégeinkkel az adott hét fontos zöld híreit beszéltük meg, jártuk körül, magyaráztuk el az összefüggéseket. Egy hosszabb kényszerszünet után most újraindul a ZÖLD HÉT – igaz egyelőre kétheti rendszerességgel – köszönhetően az Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásának.

Most is mint korábban a vendégek ajánlanak számukra fontos környezetvédelemmel kapcsolatos híreket a közelmúltból, melyekről részletesebben beszélgetnek, hogy jobban megértsék a hátteret, a lényeget. Az első rész témái:

A zöldmosás betiltása, intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás, még az unokáiknak is ártanak a vegyi anyagokkal szennyezett apák, a biohulladék begyűjtési rendszer kérdőjelei, Budapest zöldítési tervei, mi fán terem az ESG, és hogyan vehetünk részt a közösségi mezőgazdaságban.

Sarkadi Péter vendégei:

Gulyás Emese közgazdász, szociológus a 2002-ben alapított Tudatos Vásárlók Egyesülete alapítója, elnöke,

Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktora, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa, a Másfél fok egyik állandó szerzője.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hogyan oldható fel az energiaszegénység? Mennyiben függ az információhiánytól az állampolgári vagy közösségi elköteleződés a korszerűsítéssel kapcsolatban? Mi a lakosság felelőssége az energiatakarékosságban? Milyen szerepet játszhatnak az okos technológiák a probléma feloldásában?

Többek között e témákról esett szó a CEU Bibó István Szabadegyetem 2024 február 1-i kerekasztal beszélgetésén. A felvétel a Közép-európai Egyetem, budapesti, Nádor utcai  épületében készült. 

A megszólalók:

Tosics Iván ügyvezető igazgató, Városfejlesztés Kft. (moderátor)

Gerőházi Éva energetikai szakértő, Városkutatás Kft.

Kovács Bence közösségi energia programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége

Koritár Zsuzsanna energiaszegénységi szakértő, Habitat for Humanity Magyarország

Pálffy Anikó szakmai vezető, Magyar Energiahatékonysági Intézet

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Milyen rendszerszintű változások történtek 2010 óta a hulladékgazdálkodásban? Mit hozott eddig a MOHU-MOL koncessziós rendszer? Hogyan érintették a változások a begyűjtő és a feldolgozó szektort, különös tekintettel a KKV-ra? Mi várható a betétdíjas rendszerben? Hogyan működik a biohulladék begyűjtése? Többek között ezekről a kérdésekről is szó esett 2024. január 19-én délután Budapesten az Andrássy úti Magnet Közösségi Házban a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) hulladékgazdálkodási kerekasztal beszélgetésén, melyet (a több évtizedes hulladékos civil múlttal rendelkező) Szilágyi László, az alapítvány kuratóriumának elnöke vezetett.

Akiket hallunk: Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke, Horváth István, a Holofon Zrt. alapítója, Szabó György, a Humusz Szövetség alelnöke, a nulla hulladék program vezetője, és Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek EP-listavezetője. A felvételt készítette és szerkesztette Sarkadi Péter.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Rákosrendező Budapest egyik aranytartaléka. Bár most elhagyott és szennyezett barnaövezet, de a 250 hektáros terület aktív része lehetne egy élhető, zöld fővárosnak. Erről a fővárosi vezetés már 2019-ben készíttetett egy tervet, melyben a döntően MÁV tulajdonú területre 8-10 ezer budapesti család otthona, és munkahelyek létesítése szerepel. A parkvárosban revitalizálnák a Rákos-patakot, tavat, és sok zöldfelületet hoznának létre. Mindezt most felülírja az Orbán-kormány simlis terve,miszerint kiemelt állami beruházással a világ egyik leggazdagabb arab ingatlanbefektetője egy dubai mintájú luxuslakóparkot építene gazdag vevőknek, 220 méternél is magasabb látkép romboló tájidegen felhőkarcolókkal. A mini-Dubajt tervező arab befektető – Mohamed Alabbar – a szomszédos Belgrádban a kormány támogatásával már lassan egy évtizede építi a hatalmas ellentmondásokkal övezett úgynevezett Belgrade Waterfront városrészt. Karácsony Gergely főpolgármester és Balogh Samu kabinetfőnök december 8-án tartott közös háttérbeszélgetést, melyen a főváros elképzeléseit bemutatva beszéltek arról, hogy amire Budapestnek ma szüksége van, az a megfizethető otthonok és egy élhető, a 21. századi kihívásokra, pl. a klímaváltozásra választ adó élhető városrész. Podcastunk e beszélgetés Sarkadi Péter által szerkesztett változata. Érdemes a hangmegosztók helyett a greenfo youtube csatornáján hallgatni az adást, mert ott a látványtervekkel jobban érthetőek az elmondottak.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00