Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Greenfo - A zöld hang

Sarkadi Péter

Vissza

Greenfo - A zöld hang

Sarkadi Péter

Hírek Egyéb

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/ Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz. Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 163 elemből.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülését (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben nov. 6-19 tartották, melyen 34 ezren vettek részt. Kik ők, és mit kerestek ott? Hogyan zajlanak a színfalak mögötti tárgyalások? Mit üzen az, hogy egy ország milyen szinten képviseli magát? Kiket nem delegált az Orbán kormány? Emellett a már sajnos túlhaladott 1,5 fokos klímacélról , és az eredménytelen eredményekről is mesél egy olyan szakember, aki 1991- 2010 között Magyarország hivatalos klímatárgyalója volt, és ott volt többek között az ominózus 2015-os párizsi megállapodásnál is. dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanárral Sarkadi Péter beszélgetett.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Magyarországon kb. 4,3 millió lakás van- becslések szerint 120–140 millió nm. összfelületnyi  azbesztes tetővel. Egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban. Podcastunkban arról mesél Tóth Bálint, a CRLT Solution ügyvezetője, hogy milyen az azbesztes palatető szakszerű felújítása, mennyibe kerül ez nekünk, miért fontos e veszélyes hulladék elszállítása, ki ellenőrzi, ha ellenőrzi. Miért rossz megoldás a ráfedés? Mik a tetőfelújítás szempontjai: esztétikum, teherbírás, szélnyomás, tartósság, hatékonyság. Mik az azbesztmentes megoldások. Hasznos információk a tetőfelújítás előtt állóknak.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

2022 november 8-án életének 81. évében elhunyt az ELTE Füvészkert volt igazgatója, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének alapító tagja Dr. Isépy István. 1966-óta az ELTE botanikus kertjében dolgozott, 1982 - 2005 között igazgatója volt, majd nyugdíjasként is mindenben segítette a kertet. Fő kutatási területe az ország növénytársulásainak, főleg a középhegységek sziklagyepeinek vizsgálata. A 2011-ben Pro Natura díjas, 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott szakemberre a greenfo archív riportjaival emlékezik a szerkesztő Sarkadi Péter.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

2017-ben Gyöngyi Krisztián ökológust egyik védence halálosan felöklelte Ruandában, az Akagera Nemzeti Parkban. 21 évesen a kiskunhalasi fiatalember fejébe vette, hogy matróz lesz, éppen akkor amikor a MAHART tengerjáróit eladták. Krisztián szisztematikusan olvasni kezdett Afrikáról, az orrszarvú-háborúról, elhatározta, életét ennek az ikonikus fajnak, a keskenyszájú vagy fekete orrszarvú megmentésének szenteli. Hatalmas küzdelmek, és megannyi kanyar után jutott el szeretett Afrikájába. Amikor meghalt, a felesége, aki szintén a rinocéroszokkal dolgozott, illetve a másfél éves kislánya ott volt a nemzeti parkban. Az elképesztő életútjaikról írt rendhagyó kettős portré könyvet Balogh Boglárka, a National Geographic Magyarország munkatársa. Sarkadi Péter beszélgetése inkább hármas portré az álmok eléréséről, Afrikáról, fajmentésről, akaraterőről, természetvédelemről, a könyv megszületéséről, és még sok-sok érdekességről.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Litkai Gergely a Dumaszínház alapító-tulajdonosa. 3 gyerekes apa, nagy természetjáró és elkötelezett zöld életmódú. Szerinte a fenntarthatóság 90%-a a kognitív disszonancia keretében zajlik. Hogy mit ért ezalatt, hogy mik a valódi és látszat „lelkiismeret megnyugtató” napi un. zöld cselekedeteink – többek között ezekről is mesélt a budapesti Öbölházban október 13-án a BCSDH, azaz a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért - Fenntartható jövőért díjainak átadásán. A szelektív hulladékgyűjtéstől a fém szívószálig, alkoholizmus, istenhit, offsetting, klímaváltozás, felelősségvállalás, ökolábnyom és tükörbe nézés. Milyen értékek mentén élünk?  Fogyóban a szelídség, a barátság, és a mértékletesség. A 20 perces keserédes és elgondolkodtató -önkritikus és nem szokásosan megnevettető előadást rögzítette, és technukailag szerkesztette Sarkadi Péter.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az emberi test az izzadság elpárologtatásával hűti magát, és ez az egyszerű elv az alapja az un. adiabatikus hűtőberendezéseknek is. Energiatakarékosság nagy méretekben, melyek egy része családi házak esetében is használható: bevilágító és fénybeeresztő rendszerek, árnyékolástechnika. A hazai piac meghatározó szereplője a gravitációs szellőzési, épületgépészeti- és épületenergetikai megoldásokat nyújtó Colt Hungária Kft. 14 év után október 1-től Autent Solutions Kft. néven folytatja tevékenységét. Csordás Zoltán ügyvezető igazgatóval Sarkadi Péter beszélgetett.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

2022 nyarán- őszén felpörgött a rezsicsökkentési láz. Építkezik? Felújít? Csökkenteni akarja a gáz és villanyszámlát? Ennek egy fontos területe, hogy milyen nyílászárókat vesz. Az ár mellet fontos a hőszigetelési tulajdonság is, és itt is igaz, hogy ugyan drágább az energiatakarékosabb, korszerűbb termék, de a növekvő energiaárak mellett egyre rövidebb időn belül megtérül a magasabb ár. A mai podcast fókuszában a zöld nyílászárók, az energiatakarékosság, és a környezettudatosság. Sarkadi Péter szakértő vendége a Gealan cégcsoport Kelet-Magyarországi Területi Értékesítési Vezetője, Kocsis Lajos.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Sokszor anélkül élünk apróbb és nagyobb természeti csodák tőszomszédságában, hogy egyáltalán tudomásunk lenne róluk. Budapest és környékének tanösvényei remek kirándulási lehetőséget kínálnak akár egy egész napra. Függőhíd, kilátók, magasles, valamint az innen megfigyelhető madarak és nagyvadak. Sok csoda vár ránk, ha túrabakancsot húzunk és kimegyünk a szabadba. De mi legyen az úticél? A tervezést leegyszerűsíti egy kis könyvecske, mely 130 izgalmas Budapest környéki túraösvényt mutat be egyszerűen, jól illusztrálva sok-sok hasznos tanáccsal. Tartsanak velünk egy kis virtuális barangoláson a Ki a szabadba!  c. könyv szerzőjével - Hegyes Katalinnal.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az idei nyár a csapadék és hőség szempontjából is rendkívüli volt. Elvétve villámárvizek és egyre tartósabb hőhullámokkal párosult az aszály. Hogyan alkalmazkodjunk a megváltozott környezeti feltételekhez? Mit tehetünk lakókörnyezetünkben a túlélésért?  Milyen építészeti, technikai módszerekkel tudjuk az egyre értékesebb vízkincset megtartani? Ehhez is ad tippeket, ötleteket Major Tamás, a Leier Hungária Kft. mélyépítés- környezettechnika- vasútépítés, Durisol üzletágvezetője.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Stúdió K Színház programsorozatában kortárs irodalmi alkotásokon keresztül szakemberek segítségével közelítenek a klímaválsághoz. A sorozat 4. befejező részének vendégei: Köves Alexandra ökológiai közgazdász, Pribéli Levente az ELTE Humánökológia mesterszakának hallgatója, és Macskásy Éva, a Fridays For Future Hungary aktivistája.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00