Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Sakkjátszma a litván pénzügyi felügyelettel

Vissza

Sakkjátszma a litván pénzügyi felügyelettel

Dec 11. | 16 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:16:58

Litvánia az elmúlt években számos nagynevű neobankot és digitális pénzintézetet nevelt ki. Többek között ide sorolható a Revolut, a Wise és a Bunq is, valamint a magyar alapítású Benker, amely Európa első blokklánc alapú neobankja. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója Bodnár Viktort, a Benker vezérigazgatóját látják vendégül, aki a litván pénzügyi felügyelet szigorításairól beszél.

A pénzügyi világ térképére Litvánia a nyitott pénzügyi felügyeleti hatóságának és egyszerűbb pénzforgalmi engedélyeztetési folyamatának köszönhetően került fel. Az elmúlt években számos fintech unikornis fejlődött ki Európában - többek között a litván pénzforgalmi engedélyének köszönhetően. Ilyen nagy név például a Revolut, amely mára már több, mint 30 millió ügyféllel rendelkezik világszinten, valamint a Wise és a Bunq is. 

A Litván Nemzeti Bank nyitottságának köszönhetően mára már 81 elektronikus pénzkibocsátó és 26 pénzforgalmi szolgáltató működik a 2,8 millió fős országban.

A litván pénzügyi felügyeleti hatóság nyitott az innovatív technológiák irányába is, aminek köszönhetően felerősödött az országban a kriptoszektor is. Az ország egyik legnagyobb adózója például a Binance. Litvániában kapta meg továbbá pénzforgalmi engedélyét a magyar alapítású Benker is 2022-ben. 

Világszinten is egyedülálló a magyar Benker 

A 2022-ben megszerzett pénzügyi engedélynek köszönhetően a Benker lett Európa első blokklánc alapú neobankja. Bodnár Viktor, a vállalat vezérigazgatója szerint viszont értékajánlatuk világszinten is egyedi

A Benker pénzügyi engedélye jelenleg is érvényes, ugyanakkor voltak akadályok az elmúlt másfél évben. A litván hatóság követelményei közé tartozik ugyanis, hogy az engedély megszerzését követő 12 hónapon belül működésbe kell lépnie a szolgáltatásoknak - amit a Benker nem tudott teljesíteni. 

Az ezt követő tárgyal&

Tovább a podcast oldalára