Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Ki fogja a bevándorlók pénzügyi igényeit kiszolgálni?

Vissza

Ki fogja a bevándorlók pénzügyi igényeit kiszolgálni?

Sep 08. | 16 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:16:49

A “migráns” kérdés az utóbbi években Magyarországon egy forró téma volt, és most újra előjött, azonban más köntösben - több ezer szakképzett munkaerő érkezik hazánkba a távol-keletről. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető Juhász Benedeket, a Peak ügyvezető partnerét látják vendégül, akivel a bevándorlóknak szóló pénzügyi szolgáltatásokról, és leginkább azoknak a hiányáról beszélgetnek.

Egy hónappal ezelőtt jelent meg a hír, miszerint 2-300 ezer vendégmunkás érkezhet hazánkba Fülöp-Szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból. A Világgazdaságon megjelent cikkben Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője szerint már nem csak gyártó, de szolgáltató cégek is alkalmaznának vendégmunkásokat - például sofőri, takarítói és vendéglátós pozíciókba.

Az új hazai migrációs hullámmal együtt jár, hogy a bevándorlókat pénzügyi termékekkel is ki kell szolgálni, erre azonban nem áll készen a hazai bankszektor egyelőre. Jelenleg papír alapú, személyes azonosítást igénylő számlanyitás lehetséges, amely a nyelvi és kulturális különbségek miatt fokozottan nehézkes. Kifejezetten vidéken, ahova a vendégmunkások nagy részét utaztatják majd, ritka a bankfiókokban az angol nyelvű ügyfélszolgálat.

A vendégmunkások azzal a céllal érkeznek Európába, és Magyarországra, hogy a jövedelmükkel támogassák a családjukat. Átlagosan egy bevándorló a jövedelmének 60 százalékát küldi haza. A pénz hazaküldésére a lehetőségek azonban egyelőre elég korlátozottak. Általában a nagy nehezen megnyitott bankszámláról le kell venni a pénzt, majd jelentős költségek mellett harmadik feles szolgáltatókon (pl. Western Union, MoneyGram) küldik haza.

Világszintű probléma

Nem csak Magyarországra érkeznek jelentős számban a bevándorló munkavállalók: Közép-Kelet-Európában 2022-ben

Tovább a podcast oldalára