Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Robbanás előtt az indonéz fintech piac

Vissza

Robbanás előtt az indonéz fintech piac

Mar 28. | 17 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:17:38

Indonézia fintech piaca az elmúlt években ugrásszerű növekedést mutatott, amelyet az ország növekvő digitális populációja, valamint a hagyományos banki szolgáltatások korlátozott elérhetősége hajtott. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója Érczfalvi András műsorvezető az indonéz fintech világ sajátosságain keresztül arról beszélgettek, hogy mi adhat lendületet egy ország fintech fejlődésének.

Indonézia közel 275 milliós lakosságával a negyedik legnépesebb nemzet a világon. Mintegy 18 100 szigetet számlál az ország szigetvilága, melyből mindössze 6000 lakott. Indonézia alacsony, 2600 dolláros egy főre jutó GDP-je, az internet 55 százalékos penetrációja és a tény, hogy a lakosság 51 százaléka nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz, mind olyan körülményeket teremtenek, amelyben hatalmas potenciál rejlik a fintechek számára. A fülöp-szigeteki és dél-amerikai piacokhoz hasonlóan, a lakosság körében itt is rengeteg az olyan potenciális ügyfél, aki internetfelhasználó és okostelefon-tulajdonos, de egyelőre nincsen hozzáférése klasszikus banki szolgáltatásokhoz.

A helyi fintechek szárnyalását mutatja, hogy 2022-ben az indonéz digitális pénzügyi vállalatokhoz 2,5 milliárd dollár befektetés áramlott, ami 56%-os növekedés 2021-hez képest. Összesen 79 fintech ügyletből származik ez a tőkebefektetési volumen, amely az ügyletek számát tekintve 19%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Öt vezető indonéz fintech vállalat összesen 1,4 milliárd dollárt gyűjtött, ami a 2022-es összes befektetés 56%-át teszi ki. Az indonéz trend tehet homlokegyenest ellentétes a világban tapasztalható tendenciákkal, hiszen a fenti időszakban globálisan 47%-kal csökkent a fintech befektetések volumene. A koncentrált, 4-5 vezető vállalat által dominált indonéz piac azonban jól teljesít. Egy helyi fintech unikornis, a digitális tárca szolgáltató Dana például egy 305 millió dolláros tőkebevonást is elkönyvelhetett, felhasználóinak száma pedig meghaladja a 115 millió főt.

Indonézia számos fintech szereplőt vonz, beleértve az online fizetési szolgáltatókat, a peer-to-peer kölcsönzőket, a digitális bankokat és a biztosítási technológiai (Insurtech) vállalkozásokat. Az online fizetési szolgáltatók az Indonéziai fintech piac egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik, és a lakosság jelentős része már áttért az online fizetési rendszerek használatá

Tovább a podcast oldalára