Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Ellentéteket szülnek a fenntartható befektetések

Vissza

Ellentéteket szülnek a fenntartható befektetések

Mar 17. | 18 perc

Fintech Világa

Üzlet Tudomány Technológia
00:00:00
/
00:18:59

Politikai vitát szült az Egyesült Államokban az ESG befektetések fellendülése. Az országban kibontakozó helyzet nagyon hasonló eseteket is szülhet nemzetközi szinten, ezért sok országban érdemes lehet hasonló konfliktusokra készülni. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető részletesen kibontják a felerősödött ellentéteket.

Az ESG befektetéseik területén rengeteg az érdekelt fél, a jelenleg kifejezetten erős konfliktusok főszereplői azonban az USA legnagyobb alapkezelőinek egy része, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt.

Az alapkezelők közül többen is jelezték a 2022-es éves jelentéseikben, hogy pénzügyi és reputációs kockázatot jelent számukra az ESG-befektetésekkel kapcsolatos negatív hangulat. Olyan nagy nevek, mint a Blackrock, a Blackstone, a KKR, vagy épp a State Street is negatívan látják az ESG-ellenes hangok felerősödését, amely elsősorban a republikánus politikai vezetéshez köthető.

A jelenleg kormányon lévő Demokrata Párt lelkes támogatója az ESG-mozgalomnak és a pénzügyi szektor szereplőit is arra ösztönzi, hogy vegyék figyelembe a környezeti szempontokat a befektetési portfóliójuk kialakításakor. Joe Biden elnök is hangos támogatója ennek a jelenségnek, a közeljövőben pedig kikötné az USA-ban található nyugdíjalapoknak, hogy konzisztensen vegyék alapul az ESG-szempontokat. Ilyen értelemben a demokraták és a fent említett pénzügyi szereplők egy oldalon vannak és támogatják az ESG-t.

A republikánus oldal viszont mereven ellenzi ezt az ESG-t, az azt támogató mozgalmat “woke kapitalizmusnak” nevezi, és azt implikálja, hogy az ESG-befektetések csupán egy olyan hóbortot jelentenek, amit a világ legnagyobb pénzügyi vállalatai saját előnyükre fordítanak, miközben ezáltal veszélyeztetik az ügyfeleik pénzét és megfosztják őket a lehető legnagyobb hozamok realizálásától.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából kiderül, hogyan alakult eddig és milyen irányba mehet a későbbiekben a fenntarthatósági befektetésen alapuló diskurzusuk.

Tovább a podcast oldalára