Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

#100 – Kérdezz – felelek

Vissza

#100 – Kérdezz – felelek

Feb 17. | 55 perc

Autonómia portál

Hírek Hírkommentár Társadalom és kultúra
00:00:00
/
00:55:02

Az Észverés jubileumi adásában a szerkesztő-műsorvezető Pressburger Csaba válaszol a nézői/hallgatói kérdésekre, amelyek a műsorral, az újságírói professzióval, szakmai pályafutásával, illetve a vajdasági magyar közélettel kapcsolatosak.

A következő kérdések hangzanak el:

1. Ki volt a műsor keresztapja és miért éppen Észverés a műsor címe? Az embernek mindenféle sikamlós asszociációi támadhatnak. 😊 (Anna)
2. Mi alapján választja ki a műsor vendégeit és a témákat? (J. B.)
3. Gondolkoztatok-e már azon, hogy érdemes lenne feliratozni szerb vagy angol nyelvre a műsort? (Zsombor)
4. Mit jelképez az a ló vagy póni a stúdiódban mögötted? (Szofi)
5. Miért online kapcsolódnak be a műsor vendégei? Nincs esetleg egy olyan stúdió, ahol fel lehetne venni az Észverést „hús-vér” vendégek jelenlétében? (Szilárd)
6. Mostanában nem élőben szokott menni a műsor, korábban viszont élő volt. Miért változtattatok ezen? (B. Edit)
7. Mennyien néznek meg egy-egy adást? Nőtt vagy csökkent a nézettség? (Zoltán)
8. Melyik volt az ön számára a legemlékezetesebb Észverés-adás és miért? (Mackósajt)
9. Miért nincsenek viták az Észverésben? Ehhez illene különböző világnézetű embereket hívni, akkor talán lennének. (Zoli)
10. Miben látja értelmét a független sajtó működésének, miközben az anyagi támogatásokkal kitömött, hatalmat támogató „sajtó” leuralja a terepet, több helyre eljut, s ezáltal nem sokat veszít hitelességéből? Vagy ez inkább már egy becsületbeli ügynek tekinthető? (János)
11. Mi a véleményed azokról a kollégáidról, akik a vajdasági magyar VMSZ-médiában dolgoznak? (Péter)
12. Hogyan lehetne elérni, hogy létezzen Vajdaságban a jelenlegi körülmények között professzionális és valóban független média? Ki és pontosan mit kellene, hogy tegyen ennek érdekében? Mennyire lenne ez reális és fenntartható állapot? (M.M.)
13. Van-e fiatalokból utánpótlás az újságíró-szakmában? (K. Robi)
14. A régi szocializmusbéli vicc szerint az értelmiségi előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik meg járhatatlan. A vajdasági magyar értelmiségi előtt a 90-es években, amikor Te is kezdted karriered, két út állt: az emigrálás vagy az újságírás, szerkesztés - utóbbit választottad. Megbántad-e? Voltak-e más opciók? (György)
15. Ha felkérnék önt, hogy térjen vissza a Magyar Szóba felelős szerkesztőként, elvállalná-e? (Kinga)
16. Hogy érezte magát a vajdasági magyar médiastratégia vitáján, amikor nem kapott érdemi válaszokat, és a javaslatait is indoklás nélkül utasították el később levélben?
17. Van-e a szakmai karrierjében olyan pont, amelyet ma már nem tudna vállalni vagy ma másként csinálná? Ha volna ilyen több is, legalább egyet említsen. Ha lehetséges lenne, akkor a legsúlyosabbat, amit megbánt. (Márk)
18. A jelenlegi vajdasági magyar közéleti (tehát nem okvetlenül csak politikai) szcénán ön szerint ki lenne a legmegfelelőbb pártvezér egy új ellenzéki csoportosulásban? Ha önt felkérnék, hogy legyen ez a személy, vagyis a VM ellenzéki párt (egyik) vezetője, vállalná-e? (Még akkor sem ha a pártnak nagy anyagi hátteret biztosítanának? Miért nem?)
19. Látsz-e esélyt egy esetleges baloldali tömörülésre a vajdasági magyarok között. Illetve, hogy egyáltalán lehetséges-e nemzeti (kisebbségi) szemszögből baloldali politikát folytatni? Egy olyan politikát, amely nem nacionalizmuson és hagyományokon, hanem internacionalizmuson és sokszínűségen, és nem nemzeti, hanem osztályon belüli összefogáson alapul. (Dávid)

❗Ha értesülni szeretne az új epizódokról, iratkozzon fel Youtube-csatornánkra: https://youtube.com/autonomiaportal
Az Észverés adásainak premierje minden második kedden este nyolc órától tekinthető meg az Autonómia portál Youtube-csatornáján, az Észverés Café Facebook-csoportban, valamint a Pannonanizáló Balkánaán Facebook-oldalon.

🔴Ahhoz, hogy műsorunkat továbbra is el tudjuk készíteni, az Ön segítségére van szükségünk!🔴

Kérjük, támogassa az Észverés csapatát!
Észverés: https://patreon.com/pressburger/
PayPal-utalás: https://paypal.me/eszveres/

Ha kérdése van, írjon nekünk: autonomiaportal@gmail.com

★ Support this podcast on Patreon ★
Tovább a podcast oldalára