Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Csak ülünk és mesélünk S03E18 SZAKSZERVEZETI KÜLDÖTTGYŰLÉS

Vissza

Csak ülünk és mesélünk S03E18 SZAKSZERVEZETI KÜLDÖTTGYŰLÉS

Jul 30. | 66 perc

Televízió és film
00:00:00
/
01:06:53

Kedves Hallgató! Benne ragadtunk az időhurokban, sohavégetnemérős harmadik évadunkban. Bandi ezt az adást is jól megvágta, így mindhárman jóvágásúak lettünk. Téma, a sztrájk!

Sztrájkolnak az írók, sztrájkolnak a színészek de miért és honnan? Ki az a WGA és a SAG? Kik a rosszak, kik a jók?

Leghosszabb sztrájk Hollywoodban: Zenész Sztrájk (1942-1944, a leghosszabb szórakoztatóipari sztrájk a történelemben)

Legrövidebb sztrájk: 1987, rendezők sztrájkja, 3 óra öt percig tartott 

Áttekintés

WGA: Az írók céhe, jelenlegi formáját 1954-ben kapta el, dióhéjban két, egyenrangú szakszervezetről van szó: a WGA East (azaz Kelet), ami a keleti parti és a WGA West (azaz Nyugat) ami a nyugati parti rádiós, film és televíziós írókat képviseli. Az ötvenes években a konszolidációt megelőzően a céhek együttműködtek a McCarthy féle kommunista boszorkányüldözéssel. 

SAG-AFTRA: A Screen Actors Guild a film és televíziós színészek szakszervezete, 2012-ben egyesült az Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Föderációjával (AFTRA), ami bekerül a névbe. Legfontosabb dolog amit érdemes megjegyezni: a Global Rule One, ami azt jelenti ha SAG tag az ember, mindegy hogy melyik országban dolgozik, ugyanaz a szakszervezeti szerződés vonatkozik rá. Emiatt is állnak le a külföldön forgó filmjeik. 

AMPTP: az Amerikai Televíziós és Filmes Producerek Szövetsége: a nagy hollywoodi stúdiók (plusz a nagy streaming szolgáltatók) oldalán eljáró szervezet, de NEM a producerek “Guild”-je - nem fordítanám szakszervezetnek, de a Producers’ Guild is egyfajta szakmai tömörülés akik kiállnak a sztrájkolók mellett. Carol Lombardini a vezetője 2009 óta.


Ne feledjétek, költözünk:

https://www.donably.com/csak-ulunk-es-meselunk



Tovább a podcast oldalára