Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Com-Forth Zóna

Com-Forth Zóna

Vissza

Com-Forth Zóna

Com-Forth Zóna

Technológia

Beszélgetések technológiáról, innovációról és az emberekről, akik ezek mögött vannak. A Com-Forth csapatának podcast sorozatában azokkal a szakértőkkel ülünk mikrofon mögé, akikről úgy érezzük, hogy egy konferencián előadott prezentáció vagy kerekasztal beszélgetés idejénél sokkal tovább hallgatnánk még gondolataikat, történeteiket, szívesen megismernénk közelebbről karrierjük útját, személyiségüket, kihívásaikat. Tartsatok velünk!

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 17 elemből.

Gondolatból készterméket terveznek, a porszívótól az űripari berendezésekig. Munkatársaikat, ügyfeleiket, partnereiket egyaránt arra ösztönzik, hogy ha egy folyamat digitalizálható, mindenképpen úgy végezzék, hiszen példaul a kötelező adminisztrációs terhek csökkentésével a mérnökök arra összpontosíthatnak, amihez leginkább értenek és legjobban szeretnek csinálni. Esetükben ez pedig nem más, mint a kreatív tervezés. A CAD-Terv csapata hisz abban, hogy az esztétika és a funkcionalitás ugyanolyan fontossággal bír, és egyiket sem hagyhatják ki egy sikeresen elkészített termék képletéből. Ügyvezetőjükkel, Nadj Istvánnal beszélgettünk konstrukcióépítésről, felhő technológiára épülő, közös platform alapú munkavégzésről, és a mérnöki szolgáltatásaik fejlődéséről.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A GIA Form Kft. precíziós műanyag fröccsöntő szerszámok gyártásával, fröccsöntéssel, CNC forgácsolással és lemezmegmunkálással foglalkozik. Történetük egy garázsból indult, ma már egy 3300 m²-es csarnokban dolgoznak, amelynek 2013-as megépülésekor a 16 kilométernyi hálózati kábel kialakításával már jó előre felkészültek a gépek közötti kapcsolatok későbbi megteremtésére. Teljes körű ipari projektmenedzsment mentén működnek, azaz a tervezéstől a kész termék elkészítéséig minden gyártási folyamatot képesek lefedni házon belül, és ügyfeleiket is arra bíztatják, hogy a gyártással járó munkálatokat ne szervezzék megannyi irányba. Gaszt Attila, a vállalat tulajdonosa, ügyvezetője mesélte el történetüket és gyártási filozófiájukat.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Jön a mesterséges intelligencia, és elveszi a munkánkat. De kinek a munkáját? És egyáltalán igaz ez? Ellustul-e az agyunk, ha a tanult idegennyelv alkalmazása helyett már a ChatGPT-vel íratjuk meg angolul az üzleti leveleinket, tájékozódni pedig már meg sem próbálunk navigációs eszközök nélkül? És hová tűnik az az idő, amit megspórol nekünk a modern technológia? Az AI körül felmerülő aggodalmak hirtelen a leggyakrabban ismételt kérdések lettek. A Com-Forth Zóna Podcast adásában Szertics Gergellyel, az AI Partners ügyvezető igazgatójával kerestük néhányra a választ.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Körülbelül egy év telt el azóta, hogy elhatároztuk: belevágunk és elindítjuk a Com-Forth Zóna Podcast csatornánkat. Kitaláltuk a műsor tematikáját, felkértük az első adásaink vendégeit, megtaláltuk a megfelelő stúdiót, és szigorú elvárások nélkül vetettük bele magunkat egy addig számunkra teljesen ismeretlen műfajba. 12 adással a hátunk mögött pedig arra gondoltunk, hogy vendégeink után most mi magunk mesélünk karrierünk fent és lent pillanatairól és arról az útról, amit eddig tettünk meg szakmai életünkben. Következzenek azok a kérdések, amelyeket az elmúlt hónapokban már több szakembernek is feltettünk, de most mi, a műsor készítői osztjuk meg veletek válaszainkat. Személyes történetek, kis kulturális kitekintés, sokszor kissé zabolázatlan gondolatok az 1. évadunk záróepizódjában.


A műsor résztvevői:

  • Bóna Péter, ügyvezető igazgató
  • Szentléleky-Szabó Ágnes, marketing manager
  • Szalárdy Zsuzsanna, marketing koordinátor
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A már több mint 2 éve tartó orosz-ukrán háborút sok megközelítésből lehet elemezni. Mi ebben az epizódban vendégeinkkel a szomszédos állam villamosenergia-rendszerei ellen intézett támadásokat vizsgáltuk, és azt, hogy akár hazánk, akár más országok számára vajon milyen kiberbiztonsági tanulságokkal szolgálhat a régóta elhúzódó konfliktus. Kiss Adrienn, kiberbiztonsági munkatárs a magyar villamosenergia ellátás biztonságos és zavartalan működését biztosító MAVIR ZRt-től érkezett hozzánk, Görgey Péter pedig a Magyar Elektrotechnikai Egyesületet és az önkéntes szerveződésű SeConSys-t képviselte műsorunkban. Mindketten más indíttatásból választották ezt a szakterületet, de egyformán elkötelezettek abban, hogy széles köröket edukáljanak a cybersecurity témakörben.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A biztonságtechnikai berendezések kamerarendszereinél a jó képminőség, a nagy felbontás már réges rég nem kérdés. Ráadásul a modern eszközök a puszta képrögzítésnél egyre összetettebb feladatokra is képesek. A felvételekből keletkező adatbázisokban szinte gyerekjáték megadott paraméterek alapján keresni, a mesterséges intelligencia pedig folyamatosan még tovább tágítja a képelemzésben rejlő lehetőségeket. Laczkó Gábort arról kérdeztük, milyen fejlődési utat járt be a IP-kamerák piaca, valamint az ezeket forgalmazó Aspectis Kft. az elmúlt 20 évben.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Közel 200 éves múltra tekint vissza a Herendi Porcelánmanufaktúra története. A vállalat ma is azzal foglalkozik, amire 1826-ban az alapításakor létrehozták: kézműves termékeket állít elő. A dísztárgyak, a figurák és az úgynevezett szervizáruk mostanra a magyar kulturális örökség részeivé váltak. Hagyományos gyártási folyamataikról — a mókusszőr festőecsettől kezdve, az egyedi megrendelések elbírálásán át, az idén különösen nagy figyelmet kapó Verstappen relikviájáig — Dr. Ködmön István, termelési igazgató mesélt nekünk.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

🥳 10. adásunkhoz érkeztünk! Ehhez a kerek számhoz nagyon illik egy olyan komplex téma, mint a #HR szakterülete, amit Kenyeres Krisztivel, az Arm senior people enablement managerével jártunk körbe egészen sok oldalról: hogyan válnak el egymástól a különböző HR-es szerepkörök? Kell-e határokat húzniuk a munkahelyi kapcsolatépítéseik során? A külsős szakértőként megbízott fejvadászok gyorsan és hatékonyan tudnak jelölteket találni nyitott pozíciókra, de még az ő erőfeszítéseik mellé is elengedhetetlen a belsős alkalmazottak bevonása. Kriszti – véleményünk szerint — megvédte a HR szakma becsületét a beszélgetés során, úgyhogy arra kértük, érveljen amellett is, hogy miért hasznos karriertanácsadási iránymutatást kérni erre specializálódott coach szakemberektől.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ezen a héten a gyógyszergyártás egy meglehetősen érdekes szegletébe kalauzol el minket vendégünk, Gergics Máté, az Abacus Medicine Hungary Kft. minőségbiztosítási vezetője. A vállalat tevékenysége nem szokványos ebben a szektorban, Magyarországon nem is találunk még egy olyan céget, amely hozzájuk hasonló kereskedelmi modellel dolgozik a vényköteles, létfontosságú gyógyszerek nemzetközi szintű, könnyű hozzáférhetőségén. A gyógyítás témakörével kapcsolatban persze számos izgalmas kérdés gondolkoztatott el minket: milyen változásokat él meg most ez az iparág, beárazható-e az emberek élete, meddig tudjuk kitolni a várható élettartamot, és vajon mihez kezdenénk, ha kapnánk még plusz 80 évet ajándékba?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mindenki adatot gyűjt. Az adat megváltoztatja a vállalatok teljesítménymutatóit, lehetőségeit, tevékenységeit. De a big data korszakában fürdőzve már azt is tudjuk, hogy az adatok nagy mennyiségénél sokkal fontosabb azok minősége és annak kitalálása, hogy mi lesz értékes a hatalmas információhalmazból, hogyan és mire szeretnénk felhasználni azt. Alapvetően ennek apropóján ültünk le beszélgetni Gulyás Mátéval, az adatelemzésre szakosodott, elsősorban nemzetközi ügyfelekkel együttműködő Datapao CEO-jával, de ha már vendégünk ennyi tapasztalatra tett szert a startup világban, arról is faggattuk, hogyan lehet egymás után több vállalkozást is sikerre vinni, vagy elengedni, ha a józan ész azt kívánja.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00