Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Valami nem stimmel a kivándorló magyarok számával - vendégünk Pesty László 2. rész

Vissza

Valami nem stimmel a kivándorló magyarok számával - vendégünk Pesty László 2. rész

Jul 06. | 50 perc

Hírek Közélet
00:00:00
/
00:50:00

A második részben, szó lesz arról , hogy valami nagyon nem stimmel a kimutatott határátkelők száma és az általuk hazautal közel 4 milliárd euró között, hiszen ebből a számból az következne, hogy a papíron kimutatott kint élő családok közel 3-5 ezer eurót utalnak haza havonta, amit megkeresni is nehéz, nem hogy hazaküldeni.

Kitérünk arra, hogy egészen brutális mértékű lakosságvesztést jósolnak a szakemberek Magyarországra és a régióra a 2050-ig tartó időszakra. Magyarországon például az 1989-es helyzethez képest 20 százalékkal csökkenhet a lakosság lélekszáma. Ennek persze csak egy részér okozza a határátkelés, de az is ott van az okok között.

https://balkaninsight.com/2019/10/14/bye-bye-balkans-a-region-in-critical-demographic-decline/

És Pesty Laci révén természetesen témánk a székelyföldi kezdeményezés a területileg behatárolható kisebbségek autonómia kapcsán indított aláírásgyűjtés

https://irdala.hu/


Update:

Megjött a válasz a NAV-tól a kérdésünkre:

Tisztelt Pajer Kristóf!

Az „átmenetileg külföldön dolgozó" és a "tartósan külföldön dolgozó kifejezésekre az adójogszabályok nem tartalmaznak meghatározást. Az adókötelezettséget az befolyásolhatja, hogy a magánszemély milyen célból kíván rövidebb, vagy hosszabb ideig külföldön tartózkodni.

A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alkalmazásában általánosságban elmondható az, hogy ha a magánszemély úgy tartózkodik külföldön, hogy közben megőrzi magyarországi állandó lakóhelyét, akkor nagy valószínűséggel megőrzi belföldi illetőségét is. Ez esetben a külföldi munkából származó jövedelme a munkavégzés helyének az államában adóztatható. Ez alól csak a rövid távú kiküldetések képeznek kivételt. Ide elsősorban azok az esetek tartoznak, amikor a magyar munkáltató rövid (183 napot meg nem haladó) időre küldi ki a munkavállalóját külföldre, hogy ott a nevében munkát végezzen. Ilyenkor a jövedelem adóztatására továbbra is Magyarország jogosult.

Az illetőségre és a külföldről származó jövedelmek adókötelezettségére vonatkozóan bővebb információ a NAV honlapján megtalálható „Magánszemélyek külföldről származó jövedelme” című 4. számú információs füzetben is olvasható. Elérési útvonal: www.nav.gov.hu/Információs füzetek.

Üdvözlettel, NAV Sajtó

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/arnyek/message
Tovább a podcast oldalára