Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

18. Mik az energiaközösségek és mikor fognak nálunk elterjedni? - vendégünk Szalkai-Lőrincz Ágnes

Vissza

18. Mik az energiaközösségek és mikor fognak nálunk elterjedni? - vendégünk Szalkai-Lőrincz Ágnes

Dec 06. | 44 perc

Technológia
00:00:00
/
00:44:25

A közösségi szellem, a közösségben gondolkodás a fenntartható energia területén is megjelent. Természetesen a közösségi finanszírozásban megvalósuló projektekre is vonatkozik ez a hozzáállás, de az adásban kitérünk olyan példákra is, amelyek a megosztott energiatermelést és felhasználást tekintik irányadónak.


Szalkai-Lőrincz Ágnes, a Közösségi Energia Szolgáltató Kft. munkatársa igazi motorja Magyarországon ennek a szemléletnek. Segítségével nemcsak a Jurányi Ház közösségi finanszírozásában megvalósuló napelem projektjébe nyerünk betekintést, de a közösségi energia fogalmához, az e szemlélet mentén megvalósuló innovatív megoldásokhoz is közelebb jutunk.


00:00 Szalkai-Lőrincz Ágnes a Magyar Természetvédők Szövetségének a közösségi energia munkatársa. A média világából érkezett, ma pedig már a KESZ, vagyis a Közösségi Energia Szolgáltató Kft. munkatársa. A Világos, mint a Nap legújabb adásában ő mesél az energiaközösségekről.


16:17 A nyugati példák és az elmélet nagyon jól hangzik, több mint meggyőző, de mégsem terjedt el ez a formula még nálunk. Miért? És mikor várható ebben a kérdésben áttörés?


22:16 Az edukáció nem az érettségiig tart, pláne igaz ez a villamosenergiára, az arról gondoskodásra és a fogyasztásunkra. Hogy függ mindez össze, és miért elengedhetetlen egy bizonyos alaptudás a felhasználói tudatossághoz?


27:51 Hallottál már a Jurányi projektről? Szalkai-Lőrincz Ágnes elmeséli, hogyan próbálnak közösségi finanszírozásban napelemet telepíteni a régi iskolaépületre, ami most étteremként, színházként és civil szervezetek otthonaként szolgálja a kultúrát és a közösséget.


42:24 Mit szólnál, ha mondjuk a balatoni nyaralódon megtermelhetnéd a budapesti lakásod energiaszükségletét? Van ahol ez működik, és nem is kell hozzá messzire mennünk…

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/energiatakark/message
Tovább a podcast oldalára