Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

02.10. Európa csendes, újra csendes

Vissza

02.10. Európa csendes, újra csendes

Oct 21. | 2 perc

Társadalom és kultúra
00:00:00
/
00:02:30

A vers 1849 januárjában íródott Debrecenben, abban a városban, amely a Pestről elmenekülni kényszerülő első magyar kormány új székhelye lett. 1848 őszétől Petőfi katonaként harcolt, és egyik állomása századával Debrecen volt.

Az Európa csendes, újra csendes az egyik utolsó költeménye, amelynek megírásakor az európai forradalmak már sorra elbuktak, és a magyar szabadságharc helyzete is rosszul állt (elvesztettük a Dunántúlt és Pest környékét).

Ez az aktuális történelmi helyzet adja a vers központi gondolatát – a magyarság és a környező népek szembenállását –, amelyet több egymástól különböző beszéd helyzetben fogalmaz újra a költő.

A címbeli csendes Európa tehát arra utal, hogy a fegyverropogás véget ért, újra csend van, mert a forradalmakat leverték. A cím a vers első sora, téma jelölő cím, amelynek nyomatékosító szerepe is van.

Ezzel a versel Petőfi még próbál újra hangot adni, erőt, reményt, biztatást adni az egyre reménytelenebbül küzdő magyaroknak, akiknek azt kell látniuk, hogy nincs segítség, a környezetünkben mind oda vannak a forradalmak, elzúgtak, vége van.

Forrás: https://blog.verselemzes.hu/jegyzet/petofi-europa-csendes-ujra-csendes-elemzes/

YT: https://youtu.be/wFFRWvznAeE

https://www.facebook.com/baloghferencverskaszt 

https://www.instagram.com/baloghferenc_verskaszt/

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ferenc-balogh/message
Tovább a podcast oldalára