Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Vakfolt podcast

Frivalszky-Mayer Péter és Huszár András

Vissza

Vakfolt podcast

Frivalszky-Mayer Péter és Huszár András

Televízió és film Filmtörténet Filmkritika

Magyar nyelvű filmes műsor minden héten, amelyben a popkultúra kötelezőit pótoljuk. Olyan híres, kultikus filmeket tekintünk meg hétről hétre, amelyeket életünkben először látunk. Minden évadban más és más tematikával jelentkezünk. A műsorvezetők Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 369 elemből.

Animációs évadunk második állomása Európa: a francia rendező, René Laloux csupán maroknyi játékfilmet készített, mégis megkerülhetetlen alakja a rajzfilmeknek. A csehszlovák koprodukcióban készített A vad bolygó című filmjét néztük meg 1973-ból (angolul a filmet Fantastic Planet címen ismerik), de az adásunkban sok szó esik Az idő urai című alkotásáról is, amelyet magyarokkal készített.

Beszélünk a film technikai aspektusairól: miért cseh animációs filmesekkel készítették? Milyen eszközöket használtak az alkotók, mit jelent a limitált animáció, és hogyan kapcsolódik ez a film a bábanimációhoz, a stop-motionhöz? Aztán beszélünk a történetről is: hol tartott a hatvanas évek végén a sci-fi, milyen témák foglalkoztatták az alkotókat? Milyen allegóriákat lehet felfedezni A vad bolygó disztópiás, tudományos-fantasztikus történetében? 

Ha tetszett az adásunk, támogass bennünket a PatreononCsatlakozz a Facebook-csoportunkhoz is!

További linkek

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Kezdetét veszi a Vakfolt podcast 13. évadja, amelyben animációs filmek a témáink. Az első adásban az első amerikai egészestés rajzfilmmel foglalkozunk, amely a Disney stúdióban készült. Walt Disney producerkedése alatt 1937-ben jelent meg a Hófehérke és a hét törpe (Snow White and the Seven Dwarfs), amely mindmáig a legsikeresebb animációs filmnek számít. 

Milyen ihletőforrásokból táplálkozott Walt Disney? Milyen technológiákat forradalmasítottak a Hófehérke elkészítése során? Beszélünk arról is, milyen klasszikus Disney-toposzokat, -archetípusokat teremtett meg ez a mese. Milyenek a karakterábrázolások, mi mindenben fejlődtek a későbbi Disney-mesék? Jól öregedett Hófehérke története?

Ha tetszett az adásunk, támogass bennünket a PatreononCsatlakozz a Facebook-csoportunkhoz is!

További linkek

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

2022. augusztus 5-én a Vakfolt podcast egyik műsorvezetője, Frivalszky-Mayer Péter beszélgetett A Karantén Zóna című film stábjának a tagjaival. A beszélgetés résztvevői: Szombath Máté társoperatőr, Knapp Dávid és Nagy Roland vágók, Tóth Zoltán VFX artist, valamint Tringli László plakáttervező.

A beszélgetésben részt vett továbbá Zsótér Indi Dániel, a film rendezője és társírója, Vida Orsolya, a film társírója, továbbá beugrott egy-egy kérdést megválaszolni a film két szereplője, Sütő Ildikó és Muchichka László is.

A Karantén Zóna öt szegmensből álló antológiafilm, amely a COVID-19 miatti lezárások élményeit dolgozza fel az Alkonyzóna szellemiségében. A beszélgetésben mind az öt szegmensről spoileresen beszélünk, ezért ajánljuk, hogy a filmet tekintsétek meg az HBO Maxen. 

Hogyan áll össze közösségi finanszírozásból egy film? Milyen kihívásokat jelent egy mikroköltségvetésű filmben a vizuális effektusok használata? Mit mesélnek el a színek, és hogyan teremti meg a film a már-már földöntúli atmoszféráját? Ezekről és rengeteg egyéb érdekességről, kulisszatitokról esik szó a beszélgetésben.

Megjegyzés: a beszélgetés körülményei nem voltak tökéletesek, elnézést a fluktuáló hangminőségért.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

(Az előző feltöltésből hiányzott negyed óra, elnézést kérünk.)

A magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásával foglalkozunk a mai adásban. Fábri Zoltán rendezése, Az ötödik pecsét 1976-ban jelent meg. Sánta Ferenc történetét hosszú ideje fel akarta dolgozni a rendező. A főbb szerepekben Őze Lajos, Bencze Ferenc, Márkus László, Horváth Sándor láthatóak, és élete utolsó filmszerepében megjelenik Latinovits Zoltán is.

A nyilasterror idején játszódó, morálfilozófiai kérdéseket feszegető történet nem kínálja magát tálcán a megfilmesítésre: milyen eszközökkel bilincseli le a figyelmünket Fábri Zoltán? Mi a szerepe a kinetikus kameramozgásoknak, hogyan plánozza a hosszas eszmecseréket? Megpróbálunk magyarázatot lelni a modernista, gyorsmontázsokat idéző vágástechnikára és a látomásszerű jelenetekre is. Mitől elévülhetetlen film Az ötödik pecsét, miért nem veszítenek aktuálitásukból a kérdései? Hogyan éri el, hogy a szereplői hús-vér figurákként jelennek meg, és nem erkölcsvitai szalmabábok? Mitől emlékezetes Őze Lajos alakítása?

Linkek

 

 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az ötödik Vakfolt díjátadóban a vendégünk ismét Mikó László azaz CyClo, akivel megtárgyaljuk az Oscar-díjra jelölt filmeket és színészeket, esélyeket latolgatunk, és kiosztjuk a saját díjainkat is, saját jelöltlistával.

Az alábbi kategóriákat beszéljük át:

  1. Női mellékszereplő
  2. Egészestés dokumentumfilm
  3. Egészestés animációs film
  4. Idegen nyelvű film
  5. Adaptált forgatókönyv
  6. Eredeti forgatókönyv
  7. Rendezés
  8. Férfi főszereplő
  9. Női főszereplő
  10. Legjobb film

Linkek

 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Rácz Viktória tér vissza a podcastba, hogy a vendég évadban közösen pótoljunk egy fontos hiányosságot. Billy Wilder legendás filmográfiájának a legfontosabb darabjai közül az utolsót is kipipálhatja már: ez pedig a The Apartment, vagyis a A legénylakás. Főszerepben Jack Lemmon és Shirley MacLaine.

Billy Wilderre elsősorban forgatókönyvíróként gondolunk - vajon miért csapott fel rendezőnek? Milyen újdonságokat figyeltünk meg A legénylakásban a korábbi évtizedeket domináló screwball comedykhez képest? Mitől izgalmas karakter Jack Lemmon Buddyja és Shirley MacLaine Franje? Melyek Wilder legelmésebb dialógusai? Mit tudunk meg a kapitalizmusról és a korszellemről A legénylakásból?

Linkek

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mennyire állják meg a helyüket ma a gyerekkori kedvenceink? Ezt a kérdést teszi fel a héten vendégünk, Farkas Balázs. Mindenkinek vannak filmjei, amelyeket annyiszor megnézett, hogy már nyúlni kezdett a VHS-szalag, és egymásnak idézték a sorokat a barátaival, családtagjaival. Ilyen volt Balázsnak a Coming to America, azaz az Amerikába jöttem, amellyel 1988-ban Eddie Murphy a szó szoros értelmében véve megkoronázta a nyolcvanas évekbeli sztárságát. A rendező John Landis.

Megnézzük, Eddie Murphy karrierjében mikor érkezett ez a film, milyen ellentmondásos körülmények között landolt a projekt az ölében. Mennyire vicces mai szemmel az Amerikába jöttem? Mennyire vicces a mindig fejedelmi James Earl Jones? Mi lett Arsenio Hall-lal a film után? Megvitatjuk, működik-e a romantikus szál, és működik-e a szegényes queensi közeget külső szemlélőként bemutató premissza.

Linkek

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Farkas Balázs a következő vendégünk, aki eljött hozzánk, hogy pótolja egy hiányosságát. A vendég évad mostani részében a Once Upon a Time in the West, vagyis a Volt egyszer egy vadnyugat a témánk 1968-ból, Sergio Leone rendezésében.

Miért különösen fájó hiányosság a film Balázsnak? És milyen élmény, ha az ember moziban láthatja? Leone ekkor már túl volt a dollár-trilógián, mégis visszatért a műfajhoz, amely világhírűvé tette. Mit tudott még elmesélni a western zsáneréről? Végigmustráljuk a meggyőző szereplőgárdát is Charles Bronson névtelen igazságtevőjétől kezdve Jason Robards szürke moralitású Cheyenne-jén és Claudia Cardinale hasonlóan kiismerhetetlen Jilljén át Henry Fonda fekete ruhás, velejéig gonosz Frankjéig. Ki az igazi főszereplője ennek a történetnek? Kit kedveltünk meg a legjobban? A film kapitalizmusról alkotott képe sem maradhat érinthetetlen, ahogy nem megyünk el szó nélkül a legendás egysorosok és persze Ennio Morricone operája mellett sem.

Linkek

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Fega múlt héten pótolta a popkultúra egyik kötelezőjét, most pedig egy másik alapműről tért vissza áradozni. Ez a Toy Story 2, a Pixar harmadik egészestés játékfilmje (haha), amelyet John Lasseter rendezett, és 1999-ben mutatták be.

Mitől különleges a Toy Story franchise második része? Valóban ez a legjobb az egész szériából? És hol helyezkedik el a Pixar ranglétráján? Miután a legalapvetőbbeket kibeszéljük, rajzfilmes témát meghazudtoló komolysággal felfeszegetjük a Toy Story 2 összes témáját a nosztalgiától a barátságig. Mi a közös John Lasseter filmje és a késői Mission: Impossible folytatások között? Aztán feltesszük a Pandora szelencéjét kinyitó kérdést: a magyar vagy az eredeti hangok a jobbak?

Linkek

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A következő pótlandó vakfoltot a vendég évadban Földi Gábor, azaz Fega biztosította. Ez a film Steven Spielbergtől a Close Encounters of the Third Kind, vagyis a Harmadik típusú találkozások 1977-ből, főszerepben Richard Dreyfuss-szal. A film egy évben érkezett a Star Warsszal, és soha többé nem volt ugyanolyan a mozizás.

Az évad korábbi szakaszában sok szó esett az Új Hollywoodról, avagy Hollywood reneszánszáról: hogyan jutunk el tíz év alatt az első tabudöntögető szerzői filmektől a százmilliós blockbusterekig? Megnézzük, Spielberg milyen élet- és pályaszakaszában alkotta a Harmadik típusú találkozásokat, hol tartott ekkor Richard Dreyfuss karrierje. Mennyire szerethető Dreyfuss karaktere? Mennyire kiforrott itt John Williams zenéje? Mit adott a filmhez Zsigmond Vilmos fényképezése? Milyen témákat dolgoz fel Steven Spielberg az ufós történetben?

Linkek

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00