Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Lángoló Podcastek

Lángoló Podcastek

Vissza

Lángoló Podcastek

Lángoló Podcastek

Zene

Ez itt a Lángoló podcastek csatornája, A jövő zenéje és a Villogó podcastek otthona.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 61 elemből.

Ebben az adásunkban a mesélő Képes Gábor, aki egyszerre költő, bölcsész és informatikatörténész, és el is mondja, hogyan alakult így az élete. Mindeközben röpködnek a ZX81-ek, Spectrumok, Commodore 64-ek, HT1080Z-k és társaik, de ennél jobban is visszamegyünk az időben, az első számítógépekig, amik még áram nélkül működtek, és természetesen Neumann Jánosról is sok szó esik. 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mit gondoltunk egy éve 2022-ről, mi jött be belőle és mi nem? És mit gondolunk 2023-ról? A jövő zenéje házigazdáinak jóslatai.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hogyan nevelték a gyerekeket az ókorban és a középkorban? Hogy alakultak ki a mostani elvek, és létezik, hogy ezek alig néhány éve, a mi életünkben váltak uralkodóvá? Azzá váltak egyáltalán a világon mindenhol? Ez már a beérkezett boldogság korszaka, vagy van még hova fejlődni? Mit tehet a gyerekközpontú szülő, amikor a dackorszakos kölök torka szakadtából üvölt a zsúfolt szupermarket közepén? "Ha az enyém lenne, már kezét-lábát eltörtem volna", vagy van más lehetőség? És persze, kell-e mindenáron, mindenkinek gyerek, ez vajon az egyetlen út a teljességhez? Vörös András vendége Rácmolnár Lili pszichológus, aki az elmélet, a történelem és a lehetséges jövőképek mellett a gyakorlatról is mesél.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mesterséges intelligenciáról nem lehet eleget beszélni. Az alapfogalmakat az első évadban már tisztáztuk Tilesch György szakértővel, kormányok és világcégek tanácsadójával, de azóta is annyi minden történt, hogy ideje volt újra elővenni a témát. Hol tartunk most, miért mondhatjuk, hogy inflexiós ponthoz érkeztünk, és innentől a fejlődési görbe még meredekebben ível felfelé? Mi az amit már használunk, és mit fogunk nagyon hamarosan? Hogyan szabályozzuk mindezt? Mi történik olyankor, ha a hangulatfelismerő MI a boltban automatikusan megdrágítja az élelmiszerek árát, ha azt látja, hogy sietve vagy nem egészen józanul érkezünk a kasszához? Mihez kezdenek a képzőművészek és a zenészek azzal, hogy a felhasználók egyre szélesebb körben választják az MI-t az ember alkotta művek helyett? És tényleg meg lehet élni abból, hogy áruba bocsátjuk az adatainkat? Kérdések és válaszok a 2022 végi aktuális helyzet szerint.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Belepusztulunk a hőségbe, éhen és szomjan halunk, teljesen összeomlik az ökoszisztémánk és hamarosan teljes káosz lesz a világban? Akár igen, akár nem, az ettől való félelem áthatja mindannyiunk életét, és a szorongás sokaknál bénító is lehet. Hogyan érdemes mindezt kezelni? Kell-e egyáltalán ennyire félni? Mi az ilyen érzelmek mögöttes pszichológiája? És mik a gyakorlati szempontok, mit tehetünk, mit tegyünk, hogyan segítsünk magunkon és a világon, hogy a félelmeink ne váljanak valóra? Rab Árpád és Vörös András Csizmadia Máté pszichológussal, a Zöld Pszichológia blog szerzőjével beszélget.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mikor kezdődött a kozmosz felfedezése, és hol tartunk most? Mekkora részét ismerjük már az univerzumnak, és mi mindent fogunk feltérképezni a közeli jövőben? Mi minden várható akár már ebben az évtizedben? És hosszabb távon? Elkezdjük a Mars vagy a Vénusz terraformálását? Eljutunk valaha most még elérhetetlennek tűnő galaxisokba? Mit gondol a csillagász, egyedül vagyunk a világmindenségben? Vagy a néhány éve észlelt, a Föld mellett elhaladó tárgyak tényleg idegen civilizációk eszközei voltak? Kiss László csillagász mesél úgy, ahogy csak ő tud.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mai adás vendége a Paulinyi & Partners építésziroda munkatársa, aki a Holdon, holdkőzetből építhető házak terveit mutatta be egy nemzetközi konferencián. De hogyan lehetséges mindez? Honnan lesz víz, oxigén és áram? Mi a helyzet a légkör nélküli égitestre záporozó kövekkel, kavicsokkal? Hány tonnát bír el egy teherűrhajó? Ki és hova építhet bármit? És egyáltalán mik az emberiség tervei a Holddal, és mi minden fog ott történni már a közeli jövőben? Németh Roland építészt és automatizációs fejlesztési vezetőt és Rab Árpád jövőkutatót Vörös András kérdezi.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mik a 2050-re kitűzött klímacélok, és mi történik, ha sikerül elérni őket? Na és mi, ha nem? Kezünkben a megoldás, vagy végleg elveszett minden? Mióta tudjuk, hogy baj van, és hogyan kezeljük a kérdést? Mikor és miért kezdtek biciklizni a hollandok? Lesz-e fúziós erőművűnk és elektromos repülőnk a közeljövőben? És addig is, atomenergia vagy megújuló a kívánatos? Rab Árpád és Vörös András vendége Bart István klímapolitikai szakértő, jogász, az Energiaklub elnökségi tagja.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Egy adás ehhez a témához természetesen kevés, de így is rengeteg érdekesség kerül szóba. Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia a betegségek felismerését és kezelését? Gyakorlat-e már a távműtét, mikor fogja a Budapesten, vagy akár New Yorkban tartózkodó orvos a szegedi műtőben fekvő pácienst operálni? Lesznek-e a közeljövőben a szupergazdagokból szuperemberek, akik a legdrágább géntechnológia segítségével alakíttatják át magukat? És az átlagember, aki az interneten olvasottak alapján már saját maga által felállított komplett diagnózissal érkezik a rendelőbe, vajon segíti vagy hátráltatja az orvost, és ez milyen irányba fejlődhet a jövőben? Van-e olyan terület, amiben a magyar egészségügy jobb, mint a skandináv? Mindezekről és sok minden másról beszélget Rab Árpád, Vörös András és vendégük, dr. Horváth Tamás Ph.D. fül-orr-gégész főorvos, a SOTE óraadó tanára, a Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület elnöke.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Nyár, utazás, vakáció, de a tévé - bármit is értünk manapság alatta - ilyenkor is velünk marad. De hogy kezdődött mindez? Mikor és mi volt az első adás a világban és itthon? Miről kapta a nevét a szappanopera? Mik voltak és mik a világ legnézettebb műsorai? Mi történik most, hogyan alakul át minden, és hova tartunk? Rab Árpád és Varga Attila Sixx mesél izgalmasan televízióról, streamingről, sorozatokról (még arról is, hogy az a bizonyos magyar hova tűnhetett és miért), sportközvetítésekről és mindenről, ami témába vág.


Az adás támogatója a Direct One. Köszönjük!

További információk: https://www.directone.hu/directnow/

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00