Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Ipar 4.0 Backstage

Mortoff

Vissza

Ipar 4.0 Backstage

Mortoff

Üzlet Hírek Műszaki újdonságok

Mesterséges intelligencia, robotika, big data, cloud - már napjaink része. De mit hoz a jövő és milyen hatással van ez a termelő szektorra? Az Ipar 4.0 Backstage podcast-ban iparvállalatok kulcsszereplői és szakértők történetei mentén mutatjuk be, hogy merre tart az ipar.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 40 elemből.

Tizedik éve szervezi meg a Smart Factory Connaction konferenciát, de sosem érdekelte, hogy maga az esemény profitábilis legyen. Számára mindig is fontosabb volt, hogy valódi fórumot biztosítson a gyártóknak, és a vendégei azért látogassák évről évre a rendezvényt, mert ott releváns tapasztalatmegosztás történik. Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetője megkerülhetetlen név, ha a hazai ipari digitalizációról van szó. Hisz abban, hogy nem kell – nem is lehet – minden új technológiát bevezetni, és néha a legjobb stratégia a kivárás. Szívügye az emberközpontú gyártás, de nemcsak erről beszélgettünk vele, hanem többek között a NIS2 kapcsán felmerülő kiberbiztonságról, a generatív AI ipari hasznáról, nemnövekedésről, és arról, mit tudunk tenni, hogy minél több magyar ipari vezető fejében kialakuljon a saját megvalósítható digitalizációs víziója. 

Az idei Smart Factory Connaction konferenciát június 11-13. közt tartják a Mátrában. https://info.comforth.hu/hu/smart-factory-connaction-2024-ipar40-konferencia

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 A 65 fős, debreceni, családi tulajdonú IL-PE Kft.-nél évek óta tudatosan készülnek arra, hogy a háztartási műanyag termékek fröccsöntésével foglalkozó vállalat Ipar 4.0 mintagyárrá váljon. Mialatt ez az interjú készült, Petis László, a cég ügyvezetője és egyben fejlesztési vezetője fél szemmel gyártásuk valós idejű adatait követte egy olyan innovatív vállalatirányítási platformon, amit egyedi fejlesztés során, „házon belül”, kreatív ötletek garmadával valósítottak meg. A rendszer még nincs is teljesen készen, de – többek között a villamosenergia-felhasználás optimalizálásával – már a bevezetése utáni első évben profitot termelt a vállalatnak. Hogyan készült és jelenleg hogyan működik az IL-PE Kft. saját vállalatirányítási rendszere? És milyen jövőbeli fejlesztéseket terveznek benne? Tarts velünk ebben az öteletekben és gyakorlati tanácsokban kivételesen gazdag epizódban is!

Vendégünk: Petis László, ügyvezető és fejlesztési vezető, IL-PE Kft.
Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff
Gyártó: Showcast Media 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 Dr. Nick Gáborral az Év Gyára Projektverseny zsűritagjaként tavaly tavasszal már beszélgettünk a magyar kkv-k digitalizációs kihívásairól. Mi változott azóta, hol tart most Magyarország az európai ipar 4.0 érettségi skálán? Gábor most sem rejti véka alá őszinte gondolatait, legyen szó transzformációs stratégiákról, vagy a digitalizálás vertikális és horizontális integrációjáról. Különösen gyártó középvállalatok számára ajánljuk ezt a beszélgetést, melyből többek közt az is kiderül, érdemes-e ipar 4.0-s pályázatokra, támogatásokra várni, és mikor kidobott pénz a cégeknek stratégiát „iratni”. Valós hazai példák, tanulságos „rémtörténetek” mellett a közeljövő ígéretes technológiái is terítékre kerülnek, és szó lesz a platform alapú illetve az autonóm gyártásról, és a vállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos, illetve szociális felelősségéről is. Részletek az epizódban!

Vendégünk: Dr. Nick Gábor, SZTAKI, Epic Innolabs
Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff
Gyártó: Showcast Media 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ma a CEO-k nagyjából háromnegyede azzal van megbízva, hogy valamiféle transzformáción keresztülvigye a cégét. Az átalakítási projektek 93%-a azonban elbukik – de nem a tehetségen, nem is a forráshiányon vagy a technológián, hanem a szervezeti kultúrán és az emberi kapcsolatokon. Ebben az epizódban dr. Füredi Júlia szervezetpszichológussal beszélgettünk a digitális transzformációk sikerének emberi tényezőiről. Mérhető-e a vállalati kultúra, és egyáltalán, van-e rá pontos definíciónk? Hogyan ismerhetjük meg és alakíthatjuk a saját szervezeti kultúránkat? Kinek a feladata alakítani azt? Létezik-e a work-life balance, és mi a baj a férfi sztereotípiákkal a transzparencia és a hibakezelés szempontjából? Igaz-e, hogy ahol nagyon sok férfi dolgozik együtt, ott nemcsak az együttműködés alacsonyabb fokú, de korábban is halnak meg a férfiak?

Vendégünk: dr. Füredi Júlia szervezetpszichológus

Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az Ultinous Zrt. egy mesterséges intelligencia alapú gépi látással foglalkozó kutatólaborként indult. A svéd-magyar vállalat mára nemcsak az építőipar, közlekedés és logisztika, illetve a biztonságtechnika területén aktív, hanem már okosvárosok számára is fejleszt technológiát, amely egyre jobban képes kontextusba is helyezni a dolgokat, nem csak felismerni azokat a gépi látás által. Ebben az epizódban a cég CEO-jával, Balogh Tibolddal megkíséreljük átfogóan bemutatni az intelligens képi adatelemző technológiában rejlő potenciált – legyen szó civil vagy ipari felhasználásról, minőségellenőrzésről, munkavédelemről, különféle gyártási események előrejelzéséről, sőt, GDPR-megfelelőségről is.
Az epizódban hivatkozott videó linkje: https://www.youtube.com/watch?v=08D8VDJwfek

Vendégünk: Balogh Tibold, CEO, Ultinous Zrt.
Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff
Gyártó: Showcast Media 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese nemcsak adattudománnyal és Ipar 4.0 megoldások fejlesztésével foglalkozik. Kutatócsoportjával a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia adattudományi integrációján is dolgozik. Hiszi, hogy bárhogyan is lesz, nem ússzuk meg, hogy az adatokhoz nyúljunk, viszont az adattudomány nem lehet öncélú, és csakis a megfelelő domain-tudással rendelkező, nyitott hozzáállású szakemberek közreműködésével hajthat igazi hasznot. Kiváltképp a konzervatívabb ipari szektor számára!
Tartsatok velünk az adatalapú modellek sikeres ipari bevezetésének útján, ahol mérföldköveink az adatmodellek, az ML (és az autoML), a nagy nyelvi modellek, az MI – és az elmaradhatatlan emberi tényező…
 
Vendégünk: Dr. Abonyi János, egyetemi tanár, rektorhelyettes, Pannon Egyetem Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff
Gyártó: Showcast Media 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 A KUKA a robotikában megkerülhetetlen név. A 125 éve működő robotgyártó cégnek történelmi szerepe volt az első elektromechanikus csuklókkal felszerelt ipari robot kifejlesztésében, sőt még a magyar nyelvben is otthagyta bélyegét: miattuk hívjuk ugyanis kukásautónak a KUKA-s autót. A vállalat 2015-ben úgy döntött, hogy nem a németországi központjában, hanem Budapesten nyitja meg kutatás-fejlesztési irodáját. Itt a klasszikus robotikai termékfejlesztésen túl a szakemberek azzal is foglalkoznak, hogy hogyan lehet a robotokat a leghatékonyabban a valós gyártási folyamatokhoz igazítani, illetve hogyan lesznek integrálhatók a robotok szoftverei olyan előremutató technológiákkal, mint a MI vagy a gépi látás.
Milyen egyéb kutatásokkal foglalkozik a központ, hogyan működnek együtt a hazai egyetemekkel, és milyen vízió mentén irányítja csapatát a KUKA K+F Központjának vezetője? A beszélgetésből kiderül!

Vendégünk: Grósz László, K+F vezető, KUKA Hungária
Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff
Gyártó: Showcast Media 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 Vajon milyen lesz az iparban az előttünk álló év, amikor talán már nem is maguk az új technológiák, hanem azok agilis bevezetési módja lesz a fontosabb? Vagy amikor a generatív AI, a kvantum, az önfenntartó robot és a blockchain egyszerre kopogtatnak majd az ajtón, és mindezeken túl egy kritikusan nagy napkitörés küszöbén is állunk majd? Két jövőkutatóval beszélgettünk arról, hogy a legbiztosabb szcenárió a bizonytalanság, de a jó hír az, hogy a kiszámíthatatlanságra a legjobb választ még mindig az ember tudja adni.
Ilyen volt 2023! És milyen lesz 2024? Tartsatok velünk!

Vendégeink: Kánai András (jövőkutató) és Papp László (Gartner)

Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff

Gyártó: Showcast Media 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 A Fortune 500 cégek már elkezdték kutatni, hogy milyen üzleti előnyöket tudnak a kvantumtechnológiából meríteni. A logisztikai cégek és a nagy autógyártók nagyon aktívak ezen a területen, és mára gyakorlati megoldásokat tudnak felmutatni – például a gyártósorok optimalizálásában. A kvantumszámítógépek elterjedése mégsem várható még a közeljövőben.
Ennek okairól, és a kvantumtechnológia elméleti hátteréről beszélgettünk Dr. Vattay Gáborral, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája tanszékének vezetőjével.

Vendégünk: Dr. Vattay Gáborral, tanszékvezető, ELTE Komplex Fizikai Rendszerek tanszék 
Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff
Gyártó: Showcast Media 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ha automatizációról, robotizálásról van szó, általában arról beszélünk, hogy hogyan tudjuk az embert mint felesleges vagy problémát okozó tételt - kivenni a folyamatokból. Az operátor 4.0 ezzel szemben arról szól, hogyan alakítsuk úgy a munkakörülményeket az operátorok számára, hogy ők is kellő hatékonysággal tudjanak dolgozni, és végül a vállalat az így megnyert hatékonyságjavulással sikeresebben állja a piaci versenyt. Az operátor 4.0 kutatásoknak komoly nemzetközi bázisa van a Pannon Egyetemen. Dr. Ruppert Tamással, az egyetem mérnöki karának docensével beszélgettünk az operátori teljesítményt javító új technológiákról: emberekről készített digitális ikrekről, kognitív leterheltség, képességek és sztressz-szintek méréséről, dinaminkus munkautasításokról – és még rengeteg olyan kapcsolódó témáról is, ami az ipari digitalizáció humán oldalát érinti.

Vendégünk: Dr. Ruppert Tamás, egyetemi docens, Pannon Egyetem

Műsorvezető: Beke Zoltán, Mortoff

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00