Keresés Jelentkezés Mi a podcast.hu?

Ipar 4.0 Backstage

Mortoff

Vissza

Ipar 4.0 Backstage

Mortoff

Üzlet Hírek Műszaki újdonságok

Mesterséges intelligencia, robotika, big data, cloud - már napjaink része. De mit hoz a jövő és milyen hatással van ez a termelő szektorra? Az Ipar 4.0 Backstage podcast-ban iparvállalatok kulcsszereplői és szakértők történetei mentén mutatjuk be, hogy merre tart az ipar.

Epizódok

1-8 megjelenítése a(z) 8 elemből.

Már javában hallgathatók az Ipar 4.0 Backstage podcast első évadának epizódjai - és még közel sincs vége! A nyári szünet után izgalmas témákkal folytatjuk!
 Egy műsor Neked, ha szeretnél együtt gondolkozni a hazai ipar kiemelkedő szereplőivel.

Iratkozz fel az Ipar 4.0 Backstage csatornáira a legnagyobb podcast platformokon és értesülj elsőként a legújabb epizódokról!

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Aug 05. | 2 perc

Ültessük egy asztalhoz a gyártóvállalat innovációs vezetőjét, a globális elemzőcég trendkutatóját és az egyetemi tanárt! Vajon lesz-e köztük egyetértés abban, hogy hol tart ma hazánk az ipar 4.0 terén, és mi Magyarország szerepe a nyugat-európai vezetők szemében? Hogyan lehet kitörni a „közép-kelet-európai cost center” szerepéből, és ipari talent hub-e Budapest? A fejlesztések bevezetésénél a digitális transzformáció technológiai vagy szervezeti aspektusa bír nagyobb jelentőséggel? Választ ad-e a technológia napjaink egyre súlyosbodó termelési kihívásaira? 

Tarts velünk legújabb epizódunkban, melyet a ComForth támogatásával, a Smart Factory konferencián rögzítettünk 2022 júniusában!

Vendégeink: 

·       Abonyi Janos, egyetemi tanár, Pannon Egyetem 

·       Gulyás Gábor, Technology Innovation Center Director. HBPO Gmbh.

·       Papp László, Gartner Magyarország

Műsorvezető: Beke Zoltán (Mortoff)

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jul 12. | 32 perc

Önvezető autók, drónok, AGV-k, orvosi robotok – csak néhány példa a temérdek eszközből, melyek egészen biztosan profitálni fognak az 5G terjedéséből. Dr. Vasvári Gábor, a T-Systems stratégiai szakértője és trendelemzője engedett nekünk izgalmas bepillantást a jövő technológiáiba: beszélgettünk kevert valóságról, hibrid cloud-ról, mesterséges intelligenciáról, és digitális ikerpárról is. Mindeközben pedig egészen meglepő dolgok is kiderültek: például hogy a világ 5G szolgáltatói még mindig az evangelizációval küzdenek – azzal, hogy megismertessék az 5G előnyeit a felhasználókkal -, és erre az egyik legjobb eszközük a szórakoztatóipar. 

Vendégünk: dr. Vasvári Gábor, stratégiai szakértő és trendelemző, T-Systems Magyarország Zrt.

Műsorvezető: Beke Zoltán (Mortoff)

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 28. | 33 perc

A digitalizáció iránt elkötelezett Jeránek Tamás a „szakmából” került a Siemens Zrt. vezérigazgatói székébe. Cége ott volt az ipar 4.0 születésénél, és adódik is a kérdés: hol tart ma? A Siemens neve ipari berkekben az elmúlt 60 évben gyakorlatilag összeforrt a PLC-kkel is. De mi jön a PLC-k után? Vannak-e már Magyarországon sötét gyárak, hogyan működnek az ember nélküli automata raktárak, és hogyan állnak a hazai iparágak - pl. a logisztika vagy a mezőgazdaság - az ipar 4.0 implementációjával? Beszélgettünk továbbá arról, milyen kihívások ömlenek épp a magyar iparvállalatok nyakába, és hogyan lehet csökkenteni ezek kockázatát. Min dolgoznak a Siemens magyar K+F részlegének fejlesztői? Mi a baj a clouddal és a big datával? Természetesen az IT-OT konvergenciát sem hagytuk ki a témák közül: kiderül, miért értékelődik fel a gyártásban az IT-vezetők szerepe, és kendőzetlenül feltesszük kérdést: most akkor konkurenciája vagy együttműködő partnere a Siemensnek a Microsoft?

Vendégünk: Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója
Műsorvezető: Beke Zoltán (Mortoff)
Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 07. | 44 perc

A robotok már a ’60-as évektől jelen vannak a gyárakban, de technológiai szempontból egyáltalán nem volt egyenes az út, amin a robotika dinoszauruszaitól elértünk a mai, modern robotokig. Ráadásul az ipari automatizálás területén most terjedőben van egy merőben új iskola. Hol tartunk ma? Mik ma a robottechnika fejlődésének mozgatórugói? Milyen hasznot lehet húzni a kutatómunka zsákutcáiból? Van-e jövője a kollaboratív és humanoid robotoknak? Mire használhatók a neurális hálók és a hétköznapi technológiákban előtanított alkalmazások az iparban? És mi a jelentősége az AI technológia demokratizálódásának? Mit hoz a gyártó szektorba a metaverzum, a blockchain, az NFT és a digital twin? Mi a következő szint a robot-robot, illetve robotok és emberek közötti együttműködésében a kutató szerint?

Vendégünk: Dr. Galambos Péter, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ igazgatója
Műsorvezető: Beke Zoltán (Mortoff)
Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 24. | 50 perc

A gyártóipari folyamatok egyik kulcseleme maga az ember, a másik az adat. A digitalizáció egyik fő feladata, hogy e kettőt, az emberi erőforrást és az adatvezérelt folyamatokat összekapcsolja.  Milyen jó megoldások születtek e téren a Microsoftnál? Mikor és kinek érdemes a felhőbe menni, és milyen alternatívái vannak annak a cégnek, amelyik nem akarja az adatait a felhőbe felrakni? Milyen biztonsági kockázatokkal jár az ipari hálózat kinyitása az internet felé? Szabó Gáborral, a Microsoft gyártóipari megoldásokért felelős vezetőjével mindezeken túl még rengeteg témát érintettünk, volt szó silórendszerekről, low code-ról, no code-ról, marginális előnyökről, és természetesen előhúztuk az emberi tényezőt is. Tarts velünk!

Vendégünk: Szabó Gábor, a Microsoft gyártóipari megoldásokért felelős vezetője
Műsorvezető: Beke Zoltán (Mortoff)
Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 10. | 41 perc

A 120 éves Richter Gedeon Nyrt. európai szinten is jelentős kutató-fejlesztő tevékenységet végez és a digitalizációban is elöl jár. Náluk az IT már AIT, hiszen nemcsak a klasszikus IT, de az automatizálás is a szervezet része. Az ipar 4.0-s fejlesztéseket a vállalati kultúrával kezdték, mert fontosnak tartják, hogy rugalmasan szembe tudjanak nézni a folyamatosan változó világgal. Hogyan jutott el a vállalat az Exceltől a mesterséges intelligenciáig? Mi befolyásolja, milyen adatot gyűjtenek, és mire használja a Richter az adatokat? Mi az adatgazda szerepe? Hogyan használhatja egy gyógyszergyár a MES-t és a cloudot? Hogyan lehet értelmezni a 80-20 szabályt a gyógyszeripari gyártásban?

Vendégünk: Simon Lajos, CIO (Richter Gedeon Nyrt.)
Műsorvezető: Beke Zoltán (Mortoff)
Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Apr 26. | 37 perc

Ipar 4.0 – sokat beszélnek róla, de kevesen tudják, hogyan kell ezt jól csinálni, a sikerhez vezető jó döntéseket meghozni. A vállalati döntések jövőállóságának vizsgálatában ma már egyre fontosabb a jövőkutatás.
De hogyan működik ez a gyakorlatban?
Miért ne féljünk a jövőtől?
Milyen változásokat hoz a következő 2-3 év az ipar vállaltoknál?
Mi a különbség a digitális
optimalizálás és a digitális transzformáció között?
És mit eredményez az algoritmusok
forradalma a következő 10 évben?
A jövőben a gépek hozzák majd a döntéseket?
Ki kell, ki lehet-e küszöbölni az emberi irracionalitást a vállalati működésből?
Mik a legfontosabb szabályok, amit egy cégvezető be kell tartson ahhoz, hogy a cége sikeresen alkalmazkodjon a jövőhöz? Megannyi izgalmas kérdés és elgondolkodtató válasz az Ipar 4.0 Backstage első epizódjában!

Vendégeink: Dr. Rab Árpád jövőkutató (Corvinus Egyetem) és Papp László (Gartner
Magyarország)
Műsorvezető: Beke Zoltán (Mortoff)
Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Apr 19. | 49 perc