Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Gyógyító beszélgetések a gyermekgyógyításból - Némethné Tóth Szilvia lelkigondozó

Vissza

Gyógyító beszélgetések a gyermekgyógyításból - Némethné Tóth Szilvia lelkigondozó

Aug 04. | 33 perc

Egészség és fitnesz Mentális egészség
00:00:00
/
00:33:42

Az Érintettek Egyesület segítő szándékkal indította útjára a Gyógyító beszélgetések sorozatot, amiben bemutatja a 8 gyermekonkológiai centrumban dolgozó gyermekgyógyítókat, közelebb hozza a gyógyult fiatalok és az érintett szülők történeteit.

A 13. részben Gécsek-Tóth Enikő beszélget Némethné Tóth Szilvia mentálhigiénés szakemberrel és evangélikus lelkésszel, aki a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán, valamint a hozzá tartozó Démétér Házban végez lelkigondozói tevékenységet.

Az interjúban Szilvia elmeséli, hogyan és ki által került erre a pályára 14 évvel ezelőtt, és mi az, ami a mai napig itt tartja.

Megtudhatjuk, hogy mit jelent számára lelkésznek lenni, hogyan lehet értelmezni az ”Én vagyok az ajtó” bibliai képet, milyen az istenképe, hogyan lehet kettéválasztani a hitet a lelkigondozói tevékenységtől, és kell-e egyáltalán.

Az interjúból kiderül, hogy mi történik, amikor egy beteg gyermek bekerül a kórházba a transzplantációs osztályra, a család pedig a Démétér Házba, milyen gyakran tud találkozni, beszélgetni az érintettekkel, ők hogyan fogadják a közeledést, mennyire nyitottak ilyen problémák közepette.

Szilvia beszél arról, hogy hogyan lehet a szülőknek biztonságérzetet nyújtani a látogatásokkal, beszélgetésekkel, és hogyan lehet kicsit visszacsempészni a hétköznapi életből a gyermekeknek játékkal, tanulással.

Szóba kerül az utógondozás fontossága, a kapcsolattartás, és megtudhatjuk azt is, hogy mi mindent tanult az elmúlt évek során a gyermekektől, szülőktől, mint például az élet szeretetét, a küzdeni akarást.

Szilvia mesél arról is, hogy a munkájának milyen hatása van a családra, valamint szó esik az Érintettek Egyesülettel való kapcsolatáról és az Érintettek Segítő Vonalról.

Tovább a podcast oldalára