Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Így fektessünk tiszta vízbe

Vissza

Így fektessünk tiszta vízbe

Mar 03. | 18 perc

Fintech Világa

Üzlet Tudomány Technológia
00:00:00
/
00:18:29

Folyamatosan növekszik a környezettudatos befektetők a száma. Sokan közülük úgynevezett tiszta víz alapokba fektetnek.  A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgettek, hogy miért lehet környezetvédelmi szempontból hasznos és gazdaságilag nyereséges a tiszta vízbe való befektetés.

A víz olyan nyersanyag, amelynek szűkössége napjainkban számos fejlődő országban, például Kínában, Indiában, Mexikóban és Pakisztánban is problémát okoz. És pontosan a szűkösség az, ami befektetési lehetőséget kínál. A hiány politikai, gazdasági és társadalmi problémákat okoz, a probléma pedig egyre nagyobb a klímaváltozás, a légszennyezés növekvő mértéke, valamint a növekvő populáció miatt.

A helyzetet jól érzékelteti, hogy bár a Föld felszínének 70%-át víz borítja, ennek 97%-a sós víz, és a maradéknak is csupán a harmada van megfelelő állapotban az emberi fogyasztáshoz. Vagyis a teljes vízkészlet 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Napjainkban 2,3 milliárd ember él olyan országban, ahol nehézség a tiszta víz biztosítása. 2030-ra közülük 700 millióan akár lakóhelyük elhagyására is kényszerülhetnek a helyzet miatt.

Részvények és alapok a víz iránt lelkes befektetőknek

Azoknak, akik a víz értékének emelkedésére számítanak, lehetőségük van olyan cégekbe fektetni, akik ebből a folyamatból várhatóan profitálnak majd. Az egyik opció, hogy egyes cégek papírjait vesszük meg. Ezen a téren népszerű opciónak számítanak a közüzemi szolgáltatók, a vízi infrastruktúrát működtető, vagy épp ennek fenntartásához szükséges eszközöket gyártó cégek. Több innovatív cég a szennyezett víz tisztára szűrésén, a vízkészletek hatékonyabb elosztásán, vagy épp a hétköznapi eszközök vízfogyasztásának csökkentésén munkálkodik.

Ha valaki nem rendelkezik kellő szakértelemmel az ígéretes részvények kiválasztásához, vagy a passzívabb befektetéseket kedveli, vizes tematikájú tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket) is választhat. Néhány példa ezekre:

  • The Dow Jones U.S. Water Index: 30 olyan amerikai és egyéb országban található céget tartalmaz, amelyek értéke legalább 150 millió dollár, és amelyek jelentős részt vállalnak a víziparban
  • The S&P Global Water Index: 50 olyan céget tartalmaz a világ különböző pontjairól, akik v
Tovább a podcast oldalára