Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Egy világutazó modern édesanya - Balogh Boglárka / Apaidő Podcast 13. adás

Vissza

Egy világutazó modern édesanya - Balogh Boglárka / Apaidő Podcast 13. adás

Aug 20. | 58 perc

Gyerekek és család Nevelés
00:00:00
/
00:58:06

A hétköznapi kihívásaink közepette el sem tudjuk képzelni, hogyan lenne lehetséges bejárni a világot, amikor itt van a család, a gyerekek. Hétfőn megint suli, a főnök elárasztott feladatokkal, vagy pelenkázás vagy házi feladat készítés minden nap… És akkor itt van egy bátor hölgy, aki már 15 éve járja a világot, írja a könyveit és cikkeit a National Geographic-nak, és amikor édesanya lesz, még akkor sem adja fel az álmait, inkább Észak-Thaiföldön kergeti a gyerekét a buddhista templomok lépcsőin.

Mondhatnánk, hogy mindig vannak szerencsések, egyedi esetek, de ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, mindannyiunknak be kell látnunk, hogy az álmaink megvalósításának nem a családunk, a gyermekeink a gátjai, hanem mi magunk. Ahogy Boglárka is mondja: “A kifogásaink ölik meg az álmainkat.”

Amikor először olvastam Boglárkáról, az életéről és munkájáról, azonnal tudtam, hogy beszélgetni fogok vele az APAIDŐ Podcastban. Nem csak azért, mert izgalmas lehet az afrikai albínó gyilkosságok után nyomozni, vagy az indiai kényszerházasságok és becsületgyilkosságok hátterét megismerni, de éreztem, hogy ezek a történetek nekünk, hétköznapi magyar édesapáknak és édesanyáknak is fontos tanulságul szolgálhatnak. Boglárka történetein keresztül jobban megérthetjük magunkat, a saját helyzetünket, a szülőségünket, de elgondolkodhatunk a környezetvédelmen és állatvédelmen, na meg olyan fontos kérdéseken, mint hogy a gyermekeinket hogyan segítsük a másság elfogadásában.

Balogh Boglárka szabadúszó újságíró, a National Geographic Magyarország online szerzője számára a fejlődő világ népeinek bemutatása, fontos szociológiai, kulturális, környezet- és állatvédelmi kérdések felvetése nem újdonság, hisz tizenkét éve járja a világot, hogy beszámoljon az olvasóknak Ázsiában, Afrikában, Európában és Közép-Amerikában szerzett tapasztalatairól. Többek között riportot készített Tanzánia rituális albínó gyilkosságairól, Borneó orvvadászairól, Kína illegális állatkereskedőiről. De járt Uganda hegyi gorillái, Mexikó vad delfinjei és a Dél-afrikai Köztársaság vadászatra tenyésztett oroszlánjai között is. Témái középpontjában az ember és annak környezete áll, a modern és a hagyományos világ ütközése, ember-állat konfliktusa és egymásra hatásuk Földünk jövőjének tükrében.

Beszámolói a National Geographic Magyarország mellett a Szabad Földben, az ELLE magazinban, a Nők Lapjában és a  Kék Bolygó Alapítvány oldalán is megjelentek. Két éves kisfiú boldog anyukája.

Kötetei:

A belém fagyott tenger ( Püski Kiadó, 2010 ) - naplóregény Böjte Csaba árvaházában töltött hétköznapokról

Love Commando (Libri kiadó, 2013) -az indiai becsületgyilkosságok hiteles története

Ezerarcú Föld- rejtőzködő világunk egy utazó szemével ( Scolar kiadó, 2018) - 8 év utazás, 21 világ körüli történet, megannyi kép állatmentőkről, kultúráról, természetvédelemről, emberekről, rólunk

Bakancslista- Európai kultúrális fesztiválok ( Scolar kiadó, 2021)

Az orrszarvúk hajnala ( 2022 )

APAIDŐ podcast: gondolatok, érzések, interjúk és vélemények apáktól és anyáktól a szülőségről és minden másról.

Az APAIDŐ podcast házigazdája: Kertész András

Kövessetek minket itt is:

Instagram: https://www.instagram.com/apa.ido/

Facebook: https://www.facebook.com/modernapa

Tik-Tok: https://www.tiktok.com/@apaido

Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/hu/podcast/apaid%C5%91/id1606181915

Google Podcast: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83ZDI1MTRmOC9wb2RjYXN0L3Jzcw

Spotify: https://open.spotify.com/show/5kNuibD4Qb9mlzrdln3jds?si=1f3c0906bad74546

Anchor: https://anchor.fm/apaido

Az APAIDŐ Podcast támogatója a Vodafone Podcast Pioneers Programja

Tovább a podcast oldalára