Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

LibrAmore Podcast

libramore

Vissza

LibrAmore Podcast

libramore

Művészet Könyv

Könyvek, írók papíron, álló- és mozgóképen. Egy podcast kéthetente, nem csak hangos formában.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 108 elemből.

Kétszáz éve halt meg Jane Austen, adásunkban ezért arról beszélgetünk, mitől válhatott a világ egyik legnépszerűbb írójává, és miért írhatták fel receptre a műveit az első és második világháborúban harcolóknak. Kortárs regényekről is lesz szó, nemrég hirdették ki az egyik legrangosabb irodalmi díj, a Man Booker jelöltjeit, kiemelten foglalkozunk azokkal a szerzőkkel - Zadie Smith-szel, Paul Austerrel és Arundhati Royjal - akiket már lehet magyar nyelven olvasni vagy hamarosan megjelenik a regényük magyarul is.

Felhasznált zenék: Yonderboi: Amor és Purple Planet: Transmission

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Negyedik adásunk vendége Kemény Zsófi, akivel legújabb, Rabok tovább című regényéről beszélgettünk. Ezen kívül nyári olvasnivalókat is ajánlunk nektek, Fredrik Backman Az ember, akit Ovénak hívnak és Kazuo Ishiguro Az eltemetett óriás című regényeit, könyves kalendáriumunk főszereplői pedig Dorian Gray, Harry Potter és Ernest Hemingway. Szó lesz még egy szuper irodalmi fesztiválról is, a Lousiana Literature Festivalról, amit augusztus végén rendeznek Dániában.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Harmadik adásunkban újabb kortárs európai történeteket ajánlunk - ezúttal Elena Ferrante: Briliáns barátnőm és Slobodan Tisma: Bernardi szobája című regényeit. Íróbarátságok rovatunkban Grecsó Krisztián és Spiró György barátságáról beszélgetünk, és annak is utána jártunk, milyen munkát végeztek a magyar- és a világirodalom nagyjai, amikor épp nem írtak. Ha kíváncsi vagy, hol és mt dolgozott Salman Rushdie, Nádas Péter vagy épp Örkény István, tarts velünk!

Felhasznált zenék: Yonderboi: Amor és Purple Planet: Transmission

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Második adásunkban kortárs európai regényeket ajánlunk, a Margó irodalmi fesztivál programjai közül szemezgetünk, sztárvendégünk pedig David Szalay. Felhasznált zenék: Yonderboi: Amor és Purple Planet: Transmission

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

LibrAmore podcastunk első adásában az Aegon-díjas Krasznahorkai Lászlóról, J. D. Salinger Rozsban a fogó című regényéről, az Amerikai istenekről, irodalmi barátságokról, sőt még egy amerikai botrányról is beszélgetünk. Hallgassátok és kövessetek minket a Facebookon.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A LibrAmore utolsó adásában Nina a latin-amerikai boom és post boom irodalmáról beszélget Miklós Laura műfordítóval, a Sonora kiadó alapítójával, valamint Kürthy Ádám András műfordítóval. Ha kíváncsiak vagytok, miért nem lett hollywoodi filmsztár az argentín Ricardo Darínból, hogyan lett egy fél kontinens védjegye a mágikus realizmus, kit olvassunk még Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges és Roberto Bolaño mellett, és hogy milyen hatással vannak Rousseau, Rothko vagy épp Courbet festményei egy argentín írónő, María Gainza látóidegére, ebből az adásból kiderül. 

Az interjúban ajánlott szerzők és kötetek: Mario Bellatin: Jacobo, a mutáns  María Gainza: Látóideg Zelei Dávid: (Post)Boom. Kritikák és esszék a 20–21. századi spanyol-amerikai irodalomról  José Maria Arguedas Pedro Henríquez Ureña Alejo Carpentier Julio Cortázar Juan Rulfo Jorge Luis Borges Gabriel García Márquez Roberto Bolaño Ricardo Piglia Pedro Juan Gutiérrez Juan Gabriel Vásquez

Harc a párduccal (Modern mexikói elbeszélések) A jövő nem a miénk (Fiatal latin-amerikai elbeszélők) Samanta Schweblin

 

Idén ünnepeljük Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulóját, ezért két hozzá kapcsolódó kötetről is hallhattok: Szorongatott idill: Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezése Lengyel Balázs: Két Róma

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Scusi, olasz könyvet pont nem ajánlunk ma, viszont a szerelem stimmel: Valentin-napi adásunkban csupa olyan írást említünk, ahol a központi téma a szeretői viszony. Az esetek többségében nincs happy end, szerelem és szenvedély viszont minden mennyiségben.

A mai kínálat:

Richard Powers: Égig érő történet

Billy O’Callaghan: Szerelmem, Coney Island

Hilary Mantel: Farkasbőrben

Miranda Cowley Heller : Papírpalota

Octavia E. Butler: A Magvető példázata

Főleg szeress - Albert Camus és Maria Casarés levelezése 1944-1959

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A beszélgetés során egy insider kalauzol el bennünket a sztárinterjúk díszletei mögé: Gábor személyes sebeket tép fel, amikor olyan írókról beszél, akiket soha nem sikerült meginterjúvolnia, vagy csak nagy véráldozatok árán. Zömében mégis sikeres beszélgetéseiről mesél: elmondja, melyik híres író jelentette neki a kapudrogot az íróinterjúk világába, ki teremtette le, amikor a főművéről kezdte kérdezni, és lehetett-e sörözni Nick Hornby-val. A végén még azt is megtudjuk, melyik az a város, ami felülírhatná benne az interjúkészítés szeretetét.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mai adásban két szólamban éneklünk ódákat három regényhez, amelyek a közelmúltban nyerték el a legismertebb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t. Olyan kérdéseket vetünk föl (de óvakodunk attól, hogy meg is válaszoljuk őket), hogy Isten vajon minden élő teremtményt ugyanúgy szeret-e, fel kellene-e darabolni azokat az ipari nagyvállalatokat, amelyek lelkesen segítették Hitlert és a mai napig domináns szerepet játszanak a gazdaságban, valamint hogy van-e járható kiút a szegénységből eszköztelenül Franciaországban vagy bárhol másutt.

Az ódák tárgyai voltak:

Hervé le Tellier: Anomália

Éric Vuillard: Napirend

Nicolas Mathieu: Gyermekeik is utánuk

Szőrmentén megemlítjük még:

Pierre Lemaitre: Viszontlátásra odafönt Mathias Énard: Iránytű

Leila Slimani: Altatódal

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az adás első részében a Hosszúlépés Budapesten egyik szerzőjével, Koniorczyk Borbálával beszélgetünk első sétakönyvükről, és még a könyvhöz képest is kapunk titkos tippeket egy szuper családi sétához, de szó esik arról is, miért kell a szerzőknek néha kicsit elhagyniuk a fővárost, és hogy milyen is számukra egy ideális női alakot ábrázoló köztéri szobor.

Az adás második részében egy rendhagyó nyomozós könyvet ajánlunk megint csak Budapest-témában, illetve egy nagyon vicces társasjátékot olyan szavakról és közmondásokról, amik már rég kikoptak a nyelvből. Ha például nem tudjátok, mit jelent az “éleny”, ez a felvétel kötelező program a szünetre.

 

Amit ajánlunk:

Koniorczyk Borbála – Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten – Séták, titkok, történetek

Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten

Győri Hanna: Abszolút elfelejtett szavak (társasjáték)

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00